Regija
TERENSKA NASTAVA HVIDR-E SLATINA

Đaci upoznaju događanja tijekom Domovinskog rata
Objavljeno 14. listopada, 2021.
SLATINA - Udruga HVIDR-a Slatina već niz godina provodi projekt pod nazivom "Istina o pobjednicima", u okviru kojega učenike s područja bivše općine Slatina, a to su osnovne škole u Čađavici, Novoj Bukovici, Mikleušu, Voćinu i Slatini, vodi u obilazak linije obrane grada Slatine tijekom Domovinskog rata, i mjesta pogibije hrvatskih branitelja uz komunikaciju Slatina – Ćeralije – Voćin – Četekovac – Mikleuš.



– Na svakom mjestu zaustavljanja članovi HVIDR-e Josip Habl i Stjepan Trevizan kažu učenicima nekoliko riječi o položajima i događanjima iz 1991. godine. Sve kreće ispred spomenika poginulim pripadnicima 136. slatinske brigade i ostalim braniteljima u istoimenom slatinskom parku, a potom u spomen-sobi Domovinskog rata u Zavičajnom muzeju Slatine kustos Srđan Đuričić upoznaje učenike s događanjima tijekom Domovinskog rata u Slatini i okolici – kaže predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina i zamjenik gradonačelnika Ilija Nikolić.



Prvi su terensku nastavu imali učenici osmog razreda OŠ "Davorin Trstenjak", koje je pratio njihov razrednik prof. povijesti i geografije Tomislav Sabolić. Nakon kratkog predavanja u Zavičajnom su muzeju Slatina pogledali film o Domovinskom ratu, a u Voćinu ih je dočekao Darko Božičković, bivši logoraš i predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Ogranak Voćin, koji im je opisao što se događalo u Voćinu u vrijeme srbočetničke okupacije. Učenici su obišli i župnu crkvu Pohoda BDM i svetište Gospe Voćinske, gdje su usporedili crkvu s ruševinama koje su neprijatelji ostavili iza sebe u prosincu 1991. Linijom obrane slatinskoga područja krenuli su i učenici OŠ Mikleuš, a slijedit će ih učenici OŠ Josipa Kozarca i OŠ Eugena Kumičića iz Slatine, OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica i OŠ Voćin.



Početkom studenoga učenici SŠ Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke škole posjetit će Vukovar i upoznati se sa stradanjem istočnog dijela Hrvatske u Domovinskom ratu. P.Ž.
Možda ste propustili...

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura