Osijek
OGRANIČENJA PRI ONLINE KUPNJI KARTE

Turistički i popust za osobe
s invaliditetom samo
na blagajni i u vlaku
Objavljeno 15. listopada, 2021.
Sugrađanka S. B. nedavno se iznenadila ne samo razlikom u cijeni karate za vožnju vlakom ovisno o mjestu kupnje, nego i činjenicom da tzv. turistički popust Hrvatske željeznice daju tek kupnjom karte na blagajni.

- Karta iz Osijeka za Zagreb na internetu stoji 229,10 kuna, a u vlaku 245. No dolaskom na blagajnu koja je, usput rečeno, sad izmještena i jedva sam je pronašla, kartu sam platila 166,23 kune. Rečeno mi je da sam ostvarila tzv. turistički popust u Mjesecu turizma, no nije mi jasno zašto mi takva ponuda nije stajala na internetu - pita se sugrađanka.

Od Ivane Čubelić, koordinatorice za odnose s javnošću HŽ Putničkog prijevoza, doznajemo kako se popust tijekom Mjeseca hrvatskog turizma, koji traje od 1. do 31. listopada, što je akcija Ministarstva turizma i HTZ-a kojoj se priključio HŽ, ostvaruje na udaljenostima za koje je karta skuplja od 25 kuna i iznosi 40 posto.

- Prijevozne se karte kupuju na blagajnama, u vlaku te na prodajnim mjestima Tiska - odgovara Čubelić, ne pojašnjavajući razlog zašto se navedeni popust ne ostvaruje pri online kupnji karte. No kaže kako bi putnici u vlaku kondukter rekao za popust od 40 posto te bi joj, da je kartu kupila online, vratio preplaćeni iznos.

Kad je u pitanju blagajna, Čubelić kaže da se nalazi uz istočnu stranu kolodvorske zgrade te da je svakodnevno radno vrijeme od 7.30 do 20 sati.

Naglašava i to da su u online prodaji dostupne redovne prijevozne cijene, povratne prijevozne s 20 posto popusta na povratnu kartu, 50 posto popusta na kartu koju ostvaruje umirovljenik, ili starija osoba te studenti. Mlađi od 26 godina ostvaruju popust od 30 posto, koliko iznosi i popust za novinare.

- Sve se navedene karte mogu kupiti i u vlaku u vrijeme kada blagajna ne radi, bez naplate tarifnog dodatka. Recimo i to da osobe s invaliditetom za putovanje s objavom za povlašteni prijevoz mogu kupiti kartu na blagajni ili u vlaku. One ostvaruju pravo na četiri putovanja u odlasku i povratku na godinu uz 75 % popusta od redovite prijevozne cijene u 1. ili 2. razredu putničkog i brzog vlaka, a pratitelj osobe s invaliditetom uz objavu ostvaruje pravo na besplatan prijevoz - odgovara Čubelić. M. Mihelić
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike