Kultura
IN MEMORIAM

Milorad Nikčević (1941. - 2021.)
Objavljeno 14. listopada, 2021.
U osječkoj je bolnici u 81. godini preminuo jedan od osnivača suvremene montenegristike Milorad Nikčević, akademik DANU i profesor na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Književni povjesničar, teoretičar i utemeljitelj suvremene književne montenegristike rođen je 14. siječnja 1941. u Stubici (Pješivci). Diplomirao je studij slavistike (jugoslavistiku i rusistiku) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Doktorsku disertaciju obranio je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Studijski se usavršavao u Moskvi, Los Angelesu, Zagrebu i San Franciscu. Na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost i Katedri za metodike i metodologiju znanstveno-istraživačkoga rada nastave jezika i književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku radio je kao docent, izvanredni profesor, redoviti profesor i redoviti profesor u trajnom zvanju. Predavao je Metodiku jezika i književnosti, Metodologiju znanstvenoga rada, Metodiku nastave književnosti te Istraživanje interkulturalnih i međuknjiževnih uzajamnosti i Kritička izdanja i tekstologiju.

Od 2005. do mirovine bio je voditelj i jedan od utemeljitelja Katedre za metodiku i metodologiju znanstveno-istraživačkoga rada nastave jezika i književnosti. Utemeljitelj je crnogorskog studija (1995.) Montenegrina (Crnogorska književnost, Povijest crnogorske kulture i civilizacije) i prvi gostujući profesor toga studija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Jedan je od inicijatora osnivanja Instituta za crnogorski jezik i književnost u Podgorici (2010.) te njegove kasnije transformacije u Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju (2014.). Bio je jedan od najagilnijih profesora FCJK-a i jedan od najbespoštednijih kritičara devijacija crnogorskoga društva kako 90-ih godina tako i danas, osobito kao kritičar kleronacionalizma.

Za stručni, znanstveni i pedagoški rad dobio je u Hrvatskoj više priznanja i nagrada (Zlatni pečat grada Osijeka 2003. "za izuzetna ostvarenja u području znanosti"; godine 2014. hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručio mu je državno odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za "višegodišnje zasluge za kulturu/znanost i približavanje njenih vrijednosti između Republike Hrvatske i Crne Gore"). Dobitnik je Povelje FCJK-a za poseban doprinos montenegristici. Autor je više stotina znanstvenih i stručnih radova o crnogorskoj i hrvatskoj književnosti i o hrvatsko-crnogorskim kulturnim vezama te autor dvadesetak samostalnih i koautorskih knjiga, među kojima se posebno ističe treći tom "Istorije crnogorske književnosti" (2012.) kao njegovo životno djelo.

Komemoracija povodom smrti Milorada Nikčevića održat će se 15. listopada u 11 sati u Svečanoj sali Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.



Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike