Novosti
UREDBOM OGRANIČEN RAST CIJENA GORIVA

Benzin u idućih 30 dana ne smije biti skuplji od 11,10, a dizel od 11 kuna
Objavljeno 14. listopada, 2021.

Vlada je u četvrtak donijela uredbu kojom je ograničila cijene benzina i dizela, koje su u utorak dosegnule rekordne razine. Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju se za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u iznosu od 11,10 kuna po litri. Za Eurodizel BS određuje se maksimalna cijena od 11 kuna po litri. Na najvišu maloprodajnu cijenu naftnih derivata nije dopušteno zaračunavati naknade ili druge troškove koji nisu propisani uredbom ili drugim posebnim propisima, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. 

Stabilizacija cijenaMaksimalni iznosi cijena sadržavaju cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV. U cijenu naftnog derivata ugrađena je premija energetskog subjekta, koja uključuje i maržu. Maksimalne maloprodajne cijene određene su za neprekinuto razdoblje od najduže 30 dana od dana stupanja na snagu uredbe, navodi Ministarstvo gospodarstva.

"Vjerujem kako će u sljedećih 30 dana doći do stabilizacije cijena na tržištu i da ćemo nakon tog razdoblja kao ekonomija nastaviti normalno funkcionirati", rekao je Ćorić. Uvjeren je da distributeri i državni proračun mogu snositi učinke administrativnog ograničenja cijena, a sve, kako je rekao, "s ciljem omogućavanja hrvatskoj ekonomiji da se normalno razvija i oporavi od krize koja nas je pogodila u 2020. godini".

Cijene nafte i naftnih derivata u Republici Hrvatskoj utvrđuju se slobodno, u skladu s pravilima kojima se uređuju tržišni odnosi. Međutim, Vlada može, radi zaštite potrošača, regulacije tržišta ili zbog drugih opravdanih razloga, uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

"Uzimajući u obzir sadašnji ekonomski trenutak, nepredvidivost cijene nafte na svjetskom tržištu i utjecaj cijene goriva na ukupnu ekonomsku aktivnost i standard građana, s ciljem neometanog daljnjeg gospodarskog oporavka, Vlada je odlučila iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana stabilizira cijene motornog benzina i dizelskog goriva, na temelju Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata", rekao je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković. U idućem razdoblju Vlada će kontinuirano analizirati stanje i trendove na svjetskom tržištu te po potrebi dodatno reagirati, dodao je. Nakon izglasavanja uredbe ocijenio je da je riječ o "jako dobrom i agilnom" pristupu rješavanju situacije i da će se na taj način stabilizirati očekivanja i poslati poruka povjerenja gospodarstvenicima i građanima. "Ovakva vrsta odluke na mjesec dana omogućuje nam da dobro analiziramo što će se događati na međunarodnom tržištu", rekao je premijer i dodao kako je siguran da će u "ovako kratkom roku distributeri i proizvođači biti sposobni izdržati ovu situaciju".

Gorivo je u Hrvatskoj od utorka ponovno znatno poskupjelo, tako da je, prema podatcima portala cijenegoriva.info, litra Eurosupera 95 prosječno 26 lipa skuplja nego prošlog tjedna, dizela 40 lipa, a autoplina 13 lipa, što je posljedica rasta cijena nafte na svjetskim tržištima.

Lančana poskupljenja?Prosječan spremnik dizelskog goriva od 50 litara tako je skuplji 19,5 kuna, benzina 13 kuna, a prosječni spremnik autoplina skuplji je 11,5 kuna. Prema portalu cijenegoriva.info, Eurosuper 95 na Ininim postajama prosječno stoji 11,35 kuna, na Lukoilu lipu više, na Tifonu 11,39 kuna, a na Petrolu 11,40 kuna. Kvalitetniji Eurosuper 100 po litri stoji 11,99 kuna (Tifon, Petrol, Crodux, Ina). Osnovni Eurodizel, nekad gorivo prilično prihvatljive cijene, doseže vrlo visoke razine. Tako cijena tog goriva na postajama Croduxa prosječno stoji 11,40 kuna, na Ininim postajama 11,42 kune, a Lukoilovim lipu više. Cijene autoplina kreću se, pak, od 5,62 do 5,89 kuna. Rast cijena goriva posljedica je rasta cijena nafte na svjetskim tržištima, kao i visokog tečaja dolara, s obzirom na to da se naftom na svjetskim tržištima trguje u američkoj valuti. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom zbog oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovu održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina. U srijedu je cijena barela na londonskom tržištu iznosila 82,84 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 48 centi nižoj cijeni, od 80,16 dolara. Cijene goriva u Hrvatskoj rastu i zbog visokog tečaja dolara. Prošloga je tjedna cijena eura skliznula za 0,2 posto, na 1,1570 dolara, blizu najniže razine u 14 mjeseci.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske pozvao je Vladu da snizi trošarine te upozorio kako bi zbog rasta cijena goriva mogli poskupjeti i transport, hrana te stanovanje. Upozoravaju da opći rast cijena počinje biti ozbiljan makroekonomski poremećaj, neodrživ za gospodarstvo, a uz to povećava rizik od siromaštva za golem broj građana.

Dijana Pavlović

STRUJA ZA KUĆANSTVA NEĆE POSKUPJETI
Hrvatska elektroprivreda u četvrtak je priopćila kako će “HEP grupa, kao najveći opskrbljivač električnom energijom u Hrvatskoj, za sve svoje kupce iz vlastite proizvodnje i ostalih izvora i u idućem razdoblju osigurati dovoljne količine električne energije”. “Cijene električne energije za kućanstva, kupce HEP grupe, zasigurno se u sljedećih nekoliko mjeseci neće mijenjati. Što se tiče opskrbe poslovnih kupaca (kategorije poduzetništvo), cijene su izraženije podložne promjeni tržišnih uvjeta. Stoga je HEP Opskrba, razumijevajući osjetljivost brojnih tvrtki na promjenjivost cijene, u kontinuiranom kontaktu sa svim svojim velikim kupcima te svoje ponude i ugovore prilagođava zahtjevima i specifičnostima svakog pojedinog kupca. Napominjemo da za kupce kategorije poduzetništvo, korisnike javne usluge u okviru zajamčene opskrbe koju pruža HEP Elektra, odluku o iznosu tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu električnom energijom za svako nadolazeće tromjesečno razdoblje donosi HERA”, navodi HEP.
INA: POŠTIVAT ĆEMO UREDBU VLADE
Iz Ine su poručili da će poštivati Vladinu uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. “U međuvremenu, ispitujemo sve posljedice na poslovanje koje ova uredba Vlade nosi sa sobom”, navodi se u odgovoru na Hinin upit. Ranije su i iz Lukoil Croatia kazali da će primjenjivati tu uredbu Vlade. “Lukoil Croatia poštuje uredbu Vlade RH o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena određenih vrsta naftnih derivata te će po istoj postupati u cijeloj maloprodajnoj mreži na teritoriju RH”, stoji u odgovoru tvrtke Lukoil Croatia na Hinin upit za komentar uredbe. Iz Uprave Petrola zasad ne žele komentirati tu uredbu. “Uredba još nije stupila na snagu i sukladno tome ne možemo komentirati navedeno”, poručili su iz Uprave Petrola.
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

Od COVID-a preminulo 919 osoba s invaliditetom

ISTRAŽIVANJE ŠEST MJESECI NAKON IZBORA

Ivan Radić probudio je optimizam u Osijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 2.796 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE

U OBŽ preminulo još deset osoba

2

DAN OBRANE GRADA OSIJEKA

Tuga i sjećanje na heroje

3

DRUGA ADVENTSKA SVIJEĆA

Simbol mira u Osijeku upalile medicinske sestre