Osijek
RAŠČIŠĆAVANJE KOMUNALNOG NEREDA

Komunalni će redari izlaziti na gradske ulice u dvije smjene
Objavljeno 13. listopada, 2021.
Radić: Javne će gradske površine ubuduće biti čistije i ljepše, a svi oni koji ne poštuju komunani red adekvatno kažnjeni

Među vijećničkim pitanjima na trećoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka, održanoj 11. listopada, našlo se i pitanje o komunalnom (ne)redu na području Osijeka.

Dugogodišnji problem prozilazi iz činjenice da je do sada na poštovanje komunalnog reda pazilo samo pet komunalnih redara, nerijetko i manje, jer, kako doznajemo, jedan od njih je često, a drugi konstantno na bolovanju, a potrebno je pokriti čak 15 gradskih četvrti i mjesnih odbora, odnosno prostor od Josipovca do Klise te od Tvrđavice do Tenje, zbog čega su brojne nepravilnosti, poput pretrpanih koševa za otpatke, išaranih pročelja, divljih deponija ili gaženje travnatih površina automobilima, bile osječka svakodnevica.

Više redara

Višegodišnje ignoriranje tog problema sa strane prijašnje gradske uprave jasno se, dakle, reflektiralo na izgled javnih gradskih površina, no čini se kako je napokon odzvonilo svima onima koji ne poštuju odredbe iz Odluke o komunalnom redu, jer je Grad u rujnu primio u službu četiri nova komunalna redara i raspisao natječaj za zapošljavanje još pet, čime će Osijek uskoro imati gotovo trostruko više redara nego što je to bilo proteklih godina.

Odgovarajući na sjednici Gradskog vijeća Tihomiru Florijančiću, koji je istaknuo kako posljednih godina u Osijeku vlada “određeni komunalni nered”, gradonačelnik je Radić jasno dao do znanja kako će javne gradske površine ubuduće biti čistije i ljepše, a svi oni koji ne poštuju komunalni red adekvatno kažnjeni.

- Komunalno je redarstvo jedno od naših uskih grla, no drago mi je da se već primjećuju određeni rezultati poteza koje smo povukli odmah nakon stupanja na dužnost. Unikom je odmah počeo sa svim svojim radnim jedinicama obilaziti sva gradska naselja, i nadam se da građani vide kako je grad sada zeleniji i da se bolje održava - rekao je Radić te se potom konkretno osvrnuo na problem komunalnog nereda i načina na koji će biti raščišćen.

- Što se tiče komunalnih redara, imamo ih pet, od kojih su dva na bolovanju, i vidimo da je to problem, jer Grad Osijek ima 15 gradskih četvrti i mjesnih odbora, što je nemoguće pokriti s toliko redara. Stoga smo u kolovozu raspisali natječaj za primanje u službu pet komunalnih redara na koji se javilo 30 osoba od kojih je deset zadovoljavalo uvjete. Od tih je deset izabrano pet, no jedan je odustao. Sada smo raspisali natječaj za još četiri komunalna redara, čime bismo u obje smjene pokrili i gradske četvrti i mjesne odbore - rekao je Redić.

Dodao je da sami građani trebaju više paziti na naš grad, čuvati ga, ne parkirati na zelenim površinama i drugim površinama gdje to nije dopušteno te ne bacati smeće na za to nepredviđena mjesta, što će komunalnim redarima olakšati posao.

Nadležnosti redara

Znatnim bi povećanjem broja komunalnih redara trebalo biti bolje i njima i građanima, a komunalnih nepravilnosti sve manje. Radi što boljeg razumijevanja što je sve u njihovoj nadležnosti, recimo da komunalni redari provode stalnu kontrolu nad provedbom odredbi Odluke o komunalnom redu i drugih odluka i pravilnika donesenih na temelju Zakona o komunalnom gospodarstvu. Također provode postupanja uređena Zakonom o građevinskoj inspekciji i Zakonom o zaštiti životinja u domeni komunalnog redarstva, utvrđuju stanje komunalnog reda zapisnikom na licu mjesta i donose mjere za njegovo provođenje. Vode i upravni postupak i rješavaju pitanja u upravnim stvarima, predlažu izdavanje obveznih prekršajnih naloga, izriču i naplaćuju novčane kazne osobama zatečenima u prekršaju, podnose izvješća o zapažanjima s terena nadležnim tijelima, dostavljaju izvješća nadležnim inspekcijskim službama iz njihova područja djelovanja o zapažanjima na terenu te podnose odštetne zahtjeve nadležnim policijskim postajama.

Ivan Alilović

REDARI U RUJNU ISPISALI 340 KAZNI
Prometni redari kažnjavaju na kolniku i nogostupu. Među prekršajima za koje ispisuju kazne daleko je najzastupljenije parkiranje na zelenoj površini, a odnedavno i parkiranje u Tvrđi. Prometni redari tako su u rujnu ispisali 240 kazni, u ukupnom iznosu od oko 50.000 kuna, što je u odnosu prema istom mjesecu prošle godine 130 kazni više.

Komunalni redari obuhvaćaju puno širi spektar propisa iz Odluke o komunalnom redu. Oni su u rujnu ispisali 100 kazni, u ukupnom iznosu od oko 25 tisuća kuna, što je 80 kazni više nego u istom mjesecu prošle godine.

RADNO VRIJEME
Povećanjem broja komunalnih redara na 13 svaka od sedam gradskih četvrti svakodnevno će imati redara od 7.30 do 15.30. Tri će redara svakoga radnog dana biti u poslijepodnevnoj smjeni, najčešće u Tvrđi, središtu grada i Donjem gradu, a uvela bi se i dežurstva redara tijekom vikenda.

 

Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike