Novosti
I DALJE TRAJU IZVIDI O NASILJU NAD MIGRANTIMA

Božinović: Zapovijed o zaštiti granice u skladu sa zakonom
Objavljeno 11. listopada, 2021.



Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je, komentirajući snimku nasilja nad migrantima, kako nema novih informacija o tom slučaju. "Pričekat ćemo što će pokazati rezultati izvida i istraživanja. Na onome što je u petak priopćio ravnatelj policije bazirat će se sve ono što će se poslije u za to predviđenim postupcima rješavati", kazao je Božinović novinarima u Državnoj vatrogasnoj školi.



Upitan o odgovornosti zapovjednog sustava, Božinović je naglasio kako je zapovijed da se štiti državna granica u skladu sa zakonom. "Ne može biti zapovijed koja nije u skladu sa zakonom. Čim dobijem izvješće od Ravnateljstva policije, uputit ću ga premijeru, iako smo mi već o svemu razgovarali", kazao je. Božinović je ustvrdio da policijski službenici, pogotovo oni angažirani na granici, obavljaju jedan od najtežih poslova.

- I na današnji dan, kada pada kiša, oni su na granici i sprječavaju protupropisne ulaske na područje Hrvatske i EU-a u skladu sa zakonom - rekao je, dodavši kako je bilo slučajeva da je policija sama otkrivala prekoračenja ovlasti ili protupropisno ponašanje policijskih službenika. Ministar je precizirao da se protiv osam policijskih službenika otprije vode disciplinski postupci, a 22 su slučaja dokumentirana i predana Državnom odvjetništvu (DORH). "Kad netko pojedinačno napravi propust ili prekoračenje ovlasti bilo gdje, postoje službe unutar Ravnateljstva policije i unutarnja kontrola koja provodi izvide i donosi rješenja o sankcijama", kazao je.

Komentirajući anonimno pismo policajca koji je prije dvije godine ustvrdio da postoji zapovijed o nasilnom odvraćanju, Božinović je ponovio da se uvijek istraži sve što se prijavi. DORH je od spomenuta 22 slučaja odbacio 13 slučajeva zbog nedostatka dokaza. U vezi sa slučajem iz anonimnog pisma policajca riječ je o konkretnom slučaju s konkretnim mjestom i datumom, što je prije nedostajalo. Ustvrdio je kako je reakcija na anonimno pismo bila promptna i da još traju izvidi.

Komentirajući razliku između COVID potvrde i potvrde o preboljenju, Božinović je objasnio da se potonja može koristiti za ulazak u zdravstveni sustav i sustav socijalne skrbi jer su to slučajevi koje su liječnici procijenili kao suspektne ili pozitivne i odredili da oni trebaju u izolaciju.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić ustvrdio je pak kako je već dugo poznato da hrvatska policija nasilno vraća ilegalne migrante pri njihovu pokušaju da iz BiH uđu u zemlju. "Nisam iznenađen. Otkako sam preuzeo ovu dužnost, dobivam izvještaje da se migranti iz Hrvatske vraćaju push backovima", kazao je Cikotić. Ustvrdio je kako postoje brojne izvješća, uključujući ona Granične policije BiH, kojima je dokumentirana uporaba sile hrvatske policije nad ilegalnim migrantima, o čemu su uz tijela vlasti u BiH informirane i međunarodne organizacije.

Ocijenio je kako je to problem koji trebaju riješiti prije svega Vlada Hrvatske, ali i Europska unija. Istaknuo je kako su ilegalne migracije svjetski fenomen, koji se, u svakom slučaju, neće moći riješiti "torturom i nasiljem". Iako dolazak ilegalnih migranata u BiH nije prekinut, ministar Cikotić tvrdi kako su brojke takve da pokazuju kako više nije riječ o tako masovnoj pojavi, jer je trenutačno u toj zemlji do 4000 takvih osoba. Prema podatcima Ministarstva sigurnosti BiH, u prihvatnim centrima u okolici Sarajeva i kod Bihaća trenutačno boravi oko 2500 ilegalnih migranata, a procjena je kako se zemljom kreće njih još oko 1500. Cikotić je podsjetio da je prije samo godinu broj ilegalnih migranata bio tri-četiri puta veći.


Dijana Pavlović
Ministar sigurnosti BiH tvrdi kako je "dugo poznato da policija RH nasilno vraća ilegalne migrante"

Možda ste propustili...