Crna kronika
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Beograđanin u Osijeku "preveslao sve", matični ured, poreznu i policiju
Objavljeno 11. listopada, 2021.
Temeljem lažne srpske putovnice optuženi je dobio u Osijeku tuđe hrvatske dokumente

Niko Kukuljica (48) iz Beograda uspio je na temelju krivotvorene srpske putovnice u Osijeku dobiti sve osobne dokumente druge osobe u ustanovama, pa i policiji. Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku optužnicom ga tereti da je 22. veljače 2019., predstavljajući se krivotvorenom putovnicom kao Borislav J., u Matičnom uredu u Osijeku zatražio izdavanje rodnog lista i domovnice za Borislava J. koje je potpisao imenom i prezimenom istog tog Borislava. Ne sumnjajući u njegov identitet, službenik Matičnog ureda izdao mu je rodni list i domovnicu za Borislava J.



Beograđanin je istoga dana u Poreznoj upravi – Ispostavi Osijek, predstavljajući se na temelju iste krivotvorene putovnice službeniku Porezne uprave kao Borislav J., podnio zahtjev za izdavanje potvrde o osobnom identifikacijskom broju za Borislava, ponovno se potpisujući njegovim imenom i prezimenom. I službenik Porezne uprave mu je povjerovao da je on Borislav J., te mu dodijelio osobni identifikacijski broj (OIB) i potvrdu o OIB-u predao osumnjičeniku.

Čim je dobio i OIB, 48-godišnjak je otišao u zgradu Policijske uprave osječko-baranjske, gdje se službeniku Referade upravnih poslova predstavio kao Borislav J. na temelju iste krivotvorene srpske putovnice i pokazao ishođeni rodni list, domovnicu i potvrdu o dodijeljenom OIB-u za Borislava J. Potom je u upravnom postupku podnio zahtjeve za prijavu prebivališta te zahtjeve za izdavanje hrvatske e-osobne iskaznice i e-putovnice na ime Borislava J. I na te zahtjeve potpisao se kao Borislav J., ali je priložio svoje fotografije i dao otiske svog lijevog i desnog kažiprsta.

Upravo provjerama otisaka lijevog i desnog kažiprsta koji su uzeti od osumnjičenog utvrđeno je da se radi o otiscima prstiju upravo Nike Kukuljice, a ne Borislava J., što proizlazi iz nalaza Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" Zagreb od 4. siječnja 2021.

Službenik Referade upravnih poslova u policiji je, ne sumnjajući u njegov identitet, prihvatio njegove zahtjeve i time mu omogućio da mu u provedenom upravnom postupku bude izdana i hrvatska e-osobna iskaznica i e-putovnica na ime Borislava J., ali s biometrijskim podatcima i fotografijama Nike Kukuljice. Tako izdane osobne dokumente policija mu je uručila 27. veljače 2019. S e-osobnom iskaznicom na ime Borislava J., sa svojom slikom, Beograđanin poslije prešao hrvatsku državnu granicu čak 57 puta.

Putovnica Srbije na kojoj se nalazila slika osumnjičenika, na kojoj je navedeno da je izdana 7. listopada 2011. u Policijskoj postaji Bačka Palanka na ime Borislava J., ustvari je izdana na ime posve druge osobe – Lazara K., a u evidencijama Srbije vodi kao ukradeni/izgubljeni dokument te je poništena 11. veljače 2020.

Inače, Borislav J. rođen je u Hrvatskoj, u Vukovaru, te stoga kao hrvatski državljanin ima pravo na hrvatske osobne dokumente, ali ih nikada nije tražio, i kao srpski državljanin ima važeću putovnicu potpuno različitu od one kojom se koristio Beograđanin.



Sandra Lacić
I DALJE U BIJEGU
Niki Kukuljici je 19. travnja ove godine, određen istražni zatvor, raspisana je domaća i međunarodna tjeralica, a 28. travnja izdan je i europski uhidbeni nalog. Još nije pronađen ni uhićen. Od Srbije je putem međunarodne pravne pomoći još 15. travnja zamoljeno uručiti pisanu pouku o pravima osumnjičeniku i provesti dokaznu radnju njegova ispitivanja, no to nije odrađeno. Osječko odvjetništvo predlaže da mu se sudi u odsutnosti i traži izricanje kazne, ukupno osam godina zatvora. Odvjetništo smatra da je 48-godišnjak sve “izveo” da si hrvatskim osobnim ispravama omogući nesmetano kretanje po teritoriju EU, kao i rad u državama članicama EU i druge pogodnosti koje državljani članica Europske unije imaju, što ukazuje da je kaznena djela počinio iz koristoljublja.

"Muljanje" s hrvatskim dokumentima otkriveno je tek nakon provjere otisaka prstiju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike