Sport
PONOVNO U GRADSKOM VRTU

Vatreni u Osijeku nikada ne gube
Objavljeno 11. listopada, 2021.
Stadion će večeras biti krcat i Slovaci će vjerojatno imati male izglede za preživljavanje

Vezani članci

HRVATSKI IZBORNIK JASNO PORUČIO: "DOŠLI SMO POBIJEDITI"

Sad smo svi bijelo-plavi. Mile i Borna su tu, ali dolaze mlađi, konkurencija je jaka

Nakon više od dvije godine Hrvatska je opet u Gradskom vrtu. Posljednji put naša nogometna reprezentacija na osječkom je stadionu ugostila Wales u kvalifikacijama za Euro 2020. i tada je pobijedila sa 2:1.



Ovaj put dolaze nam Slovaci, koji dosad još nisu bili gosti Osijeka, ali su u posljednje vrijeme mušterija našoj selekciji. S njima smo se sastali i u prošlom kvalifikacijskom ciklusu, kada smo ih u Trnavi razbili sa 4:0, a u Rijeci pobjedom od 3:1 potvrdili plasman na europsku smotru. U ovim kvalifikacijama bili su nam puno tvrđi orah, kada smo ih u rujnu u Bratislavi pobijedili sa 1:0 Brozovićevim pogotkom u samoj završnici susreta, a ne treba zaboraviti ni sjajne obrane Osijekova vratara Ivice Ivušića u sudačkoj nadoknadi te utakmice kojima je sačuvao možda presudnu pobjedu naše selekcije na putu prema Kataru.

Korak bliže SP-u


Nakon te pobjede u Bratislavi kao da je nekakva kamenčina pala s leđa naših reprezentativaca, koji su u sljedeća dva susreta (Slovenija u Splitu i ovaj prije tri dana na Cipru, nap. a.) zaigrali kao preporođeni. Vjerujemo kako ćemo tako razigranu Hrvatsku vidjeti i večeras u Osijeku. U biti, u našoj kvalifikacijskoj skupini praktično se sve svelo na borbu Hrvatske i Rusije kada su u pitanju prve dvije pozicije. Istina, Slovenci se još nadaju kako bi se mogli umiješati u tu bitku, a za to će im trebati večerašnja pobjeda nad Rusima, kojom bi nama, pak, širom otvorili vrata plasmana u Katar. Jasno, ako bismo svladali Slovačku. Uoči ogleda na osječkom stadionu glavno je pitanje koliko će motiva imati Slovačka, koja je praktično izgubila sve izglede za plasman na SP. Špekulira se kako bi slovački izbornik Štefan Tarkovič priliku mogao dati igračima koji dosad nisu bili standardni. No Hrvatska se time ne treba zamarati, nego treba razmišljati isključivo o sebi i nastaviti putem kojim je krenula u rujnu, a nastavila ga je na Cipru.

- Treba uzeti u obzir da su se Slovaci pokazali tvrd orah, a s druge strane moguća razmišljanja da ćemo mi sad sve utakmice do kraja kvalifikacijskog ciklusa s lakoćom riješiti, kao i one u rujnu. Naravno da je svaka utakmica priča za sebe i tako moramo pristupiti ovom dvoboju sa Slovačkom. Ako ih ne shvatimo ozbiljno, mogli bismo imati velikih problema. Međutim, uvjeren sam da će pristup biti pravi i da ćemo u Osijeku napraviti još jedan korak prema konačnom cilju - plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Kataru - rekao je Domagoj Vida, jedan od onih reprezntativaca kojem je igranje u Gradskom vrtu poseban gušt, pa je dodao:

- Uvijek se radujem povratku u Osijek, na stadion uz koji će me uvijek vezati lijepe uspomene, na njemu sam i debitirao za Hrvatsku. I zato jedva čekam utakmicu protiv Slovačke. Otkako sam debitirao za Hrvatsku, odigrao sam svih sedam utakmica u Osijeku i svih sedam smo pobijedili. Ne znam je li do mene ili do Osijeka, ali ispada da su za reprezentaciju Vida i Gradski vrt dobitna kombinacija. Na osječkom stadionu uvijek vlada odlična atmosfera, moji Slavonci uvijek rado dolaze na naše utakmice, ljudi u Slavoniji žive za hrvatsku reprezentaciju. Uvjeren sam da će tako biti i ovaj put, protiv Slovačke - dodao je Donjomiholjčanin.

Ulaze Slavonci?


Postavlja se i pitanje koliko će izmjena u momčadi napraviti Zlatko Dalić u odnosu prema susretu s Ciprom. Izvjesno je kako ne može računati na Matea Kovačića, koji ima dva žuta kartona, a nije isključeno da će svoje mjesto u postavi naći dva nekadašnja igrača Osijeka, Domagoj Vida i Borna Barišić. Vida je Cipar preskočio jer je prije te akcije bio ozlijeđen, no spada u krug igrača koji imaju najveće izbornikovo povjerenje, a Barišić je protiv Slovenije u Splitu pokazao kako uz Sosu sigurno zaslužuje minutažu. U svakom slučaju, slatke su to brige za Dalića, posebno jer je reprezentacija definitivno napokon proigrala. Od ove jeseni sve se promijenilo. Obrana je čvrsta i nije primala pogotke ni u najzahtjevnijim susretima, a napad je postao opasan i raznovrstan. Sve to moralo bi biti dovoljno za četvrtu uzastopnu pobjedu nad Slovacima u službenim susretima, s kojom bismo došli još jedan korak, ili više, ovisno o ishodu susreta Slovenija - Rusija, bliže Kataru. Ono što je najvažnije, Hrvatska će u tom susretu opet imati podršku krcatih tribina Gradskog vrta.

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
HRVATSKA-SLOVAČKA

Početak: 20.45

       Livaković       Rodak

       Stanišić       Pekarik

       Vida       Šatka

       Gvardiol       Škriniar

       Barišić       Hancko

       Modrić       Kučka

       Brozović       Hamšik

       Vlašić       Schranz

       Pašalić       Rusnak

       Perišić       Almasi

       Kramarić       Boženik

Stadion: Gradski vrt

Kapacitet: 18.856

Sudac: Ovidiu Haţegan (Rumunjska)

SKUPINA H

Parovi 8. kola:

Cipar - Malta,

Slovenija - Rusija,

Hrvatska -
Slovačka

Preostali susreti: Rusija - Cipar, Malta - Hrvatska, Slovačka - Slovenija (11.11.), Malta - Slovačka, Slovenija - Cipar, Hrvatska - Rusija (14.11.)

Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA - 26. KOLO

BSK nije mogao pomoći sebi, ni susjedu iz Gradskog vrta

Najčitanije iz rubrike