Svijet
IZNENAĐENJE NA PARLAMENTARNIM IZBORIMA U ČEŠKOJ

Oporba pobijedila, predsjednik u bolnici
Objavljeno 10. listopada, 2021.
Dva oporbena saveza iznenađujuće su osigurala većinu na parlamentarnim izborima u Češkoj. Prema privremenim rezultatima, konzervativni izborni savez Spolu dobio je 27,6 posto glasova, a savez Piratske stranke i Stranke gradonačelnika osvojio je 15,5 posto glasova. "Promjena je ovdje, mi smo promjena", rekao je vodeći kandidat Spolua Petr Fiala.

Populistička stranka ANO premijera Andreja Babiša dobila je 27,3 posto glasova. Dvodnevni parlamentarni izbori u Češkoj završili su u subotu poslijepodne, samo nekoliko dana nakon što je multimilijarder Babiš uhvaćen u jednom od mnogih financijskih skandala otkrivenih nakon što su procurili Pandora Papers. Prema istraživanju koje je provela međunarodna mreža novinara, Babiš je navodno 2009. kupio nekretnine u Francuskoj za 15 milijuna eura preko sumnjivih tvrtki. Šezdesetsedmogodišnjak odbacio je optužbe za pranje novca. Manje oporbene stranke ujedinile su se u dva izborna saveza, jedan konzervativni i jedan liberalni, u nadi da će dobiti dvoznamenkasti rezultat. Obje su skupine govorile da su to "najvažniji izbori u povijesti zemlje".

U nedjelju, dan nakon što je njegov saveznik Babiš poražen, češki predsjednik Miloš Zeman prevezen je u vojnu bolnicu u Pragu. Zeman je na odjelu intenzivne njege, rekao je direktor Središnje vojne bolnice u Pragu Miroslav Zavoral. Zavoral je kazao da je Zeman primljen u bonicu zbog komplikacija u vezi sa svojom poznatom dijagnozom, tako da liječnici mogu provesti ciljano liječenje. Također je rekao da ne može otkriti o kojoj je dijagnozi riječ. H
Najčitanije iz rubrike