Regija
PODATCI IZ FINE ZA PERIOD 2017. - 2020.

VPŽ ponovno među najboljima po povlačenju EU novca
Objavljeno 11. listopada, 2021.
Županija ima jednu od najmanjih uprava u Hrvatskoj - samo 106 zaposlenika, no u sustavu EU fondova ostvaruje iznimne rezultate

Virovitičko-podravska županija godinama je prvi vrhu ili na samom vrhu po povlačenju europskog novca po stanovniku. I prema najnovijim podatcima iz Fine, koji uključuju razdoblje od 2017. do 2020., ponovno je pri vrhu u Hrvatskoj.



- Virovitičko-podravska županija godinama je kontinuirano u prvih pet županija po povučenim sredstvima EU-a po stanovniku. Pozitivan trend nastavlja se i 2020. godine, koja je bila važna po provedbi i završetku velikih infrastrukturnih projekata na području Virovitičko-podravske županije, tijekom razdoblja od 2017. do 2020., kada je ugovoreno 285 projekata ukupne vrijednosti 2,23 milijarde kuna nepovratnih sredstava – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Educirano osoblje


Uz njega je mala, stručna i educirana, uglavnom mlada ekipa, iza koje svih ovih godina stoje briljantni rezultati povlačenja europskih sredstava.

- Virovitičko-podravska županija ima jednu od najmanjih uprava u Hrvatskoj, ali iako ima samo 106 zaposlenika, u sustavu EU fondova ostvaruje iznimne rezultate. Godinama smo ulagali u edukaciju naših zaposlenika vezano uz europske fondove, poticali stručnost djelatnika u svim našim institucijama. Od ukupno ugovorene 2,23 milijarde kuna nepovratnih sredstava za Virovitičko-podravsku županiju VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ-a u suradnji s upravnim odjelima Županije realizirala je 1,8 milijarde kuna, što upućuje na važnost uloge regionalnog koordinatora i tehničke pomoći koju VIDRA pruža jedinicama lokalne i područne samouprave kako bi što uspješnije privukli dostupna EU sredstva. Navedeno podrazumijeva uključenost i sinergiju u radu svih djelatnika Županije i njezinih institucija u koordiniranom planiranju, realizaciji i praćenju rezultata provedenih projekata i njihova pozitivnog utjecaja na sve segmente razvoja županije kao poželjne destinacije za kvalitetan život svih generacija – naglasio je župan Andrović.

Potpora VIDRA-i


Emina Kovač, ravnateljica VIDRA-e, istaknula je važnost potpore koju ima svaka županijska institucija:

- Svima nama važna je podrška ključnih ljudi Virovitičko-podravske županije. Vizija župana Igora Androvića, kao pokretača razvoja i inicijatora brojnih ideja, potiče nas kako bismo stvorili kvalitetniji i bolji život u našoj županiji za sve naše stanovnike.

Jedan od tih važnih projekata je i brza cesta, ali ne samo ona.

- Kada govorimo o planiranju i pripremi novih projekata, jedan od najvrjednijih za cjelokupni razvoj Virovitičko-podravske županije izgradnja je brze ceste Bjelovar – Virovitica – Terezino Polje, a realizacija pojedinih dijelova započeta je 2020. godine. Ostali važniji projekti koji su u pripremi odnose se na izgradnju novih škola i školskih sportskih dvorana, kojima će se pridonijeti reformi obrazovanja u obliku stvaranja preduvjeta za provedbu cjelodnevne nastave. Nastavit će se ulaganja u očuvanje prirodne i kulturne baštine, energetsku učinkovitost, socijalnu inkluziju i razvoj turizma na području županije - zaključila je Emina Kovač.
NAJVRJEDNIJI FINANCIJSKI PROJEKTI
Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Slatina - 152,54 milijuna kuna nepovratnih sredstava

Sustav odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača - 149,3 milijuna kuna nepovratnih sredstava

Projekt poboljšanja vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica - Faza II. - 92,56 milijuna kuna nepovratnih sredstava

Uređenje turističko-rekreacijskog centra Jezero - Hercegovac - Ružica grad - 68,19 milijuna kuna nepovratnih sredstava

Integrirani razvojni program Virovitice 5 do 12 za Dvorac - 66,66 milijuna kuna nepovratnih sredstava

Centar za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje - 39,7 milijuna kuna nepovratnih sredstava

Centar za kulturu zdravlja Dvorac Janković Cabuna - 47,8 milijuna kuna nepovratnih sredstava

Mreža inkubatora Virovitičko-podravske županije - 28 milijuna kuna nepovratnih sredstava

Provedba projekata energetske obnove javnih zgrada na području županije – više od 21 milijuna kuna nepovratnih sredstava

Razvoj širokopojasnog interneta na području općina Crnac, Voćin, Sopje, Čađavica, Mikleuš, Čačinci, Nova Bukovica i Zdenci - 50 milijuna kuna

Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica - 50 milijuna kuna

Izgradnja 11 dječjih vrtića - 60 milijuna kuna

Projekt Geo priče UNESCO geoparka - 90 milijuna kuna

Sustavi navodnjavanja, Đolta, Novi Gradac – Detkovac i Kapinci – Vaška II. - 88 milijuna kuna

Izgradnja Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici - 17 milijuna kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike