Kultura
ZAVRŠENI MEĐUNARODNI KNJIŽEVNI SUSRETI CUM GRANO SALIS U TUZLI

Ivana Bodrožić dobitnica Nagrade "Meša Selimović" 2020.
Objavljeno 10. listopada, 2021.
Nagrada "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije u 2020. godini pripala je hrvatskoj književnici Ivani Bodrožić za roman "Sinovi, kćeri". Takvu je odluku donio prosudbeni žiri koji su ove godine činili dosadašnji dobitnici Semezdin Mehmedinović, Senka Marić, Ivica Đikić, Milorad Popović i Mirjana Đurđević, priopćeno je. Na svečanoj dodjeli ove ugledne nagrade u subotu u Tuzli predsjednik žirija Semezdin Mehmedinović kazao je kako Ivana Bodrožić u romanu "opisuje kolaps intime u porodici, opisuje društvo neslobode, opisuje prirodu konzervativnog sustava u kojemu je drukčije i manjinsko izloženo nasilnoj kontroli isključivanja". "Ova hrabra knjiga s brutalnom otvorenošću govori o problemima koji se uglavnom prešućuju, a književnost ih je nepravedno zaobilazila. Knjiga ‘Sinovi, kćeri‘ poziv je na promjenu. U pitanju je hrabrost udružena s književnim darom", rekao je Mehmedinović.

Prilikom preuzimanja nagrade autorica je istaknula kako vjeruje da "nema dobre i autentične književnosti bez etičkog uloga pisca, bez angažmana oko određene ideje".

- Vjerujem da nije moguće postići visoku estetsku razinu ako stopostotno ne vjerujemo u to o čemu pišemo, iza čega stojimo, što poistovjećujemo sa samima sobom. U tom smislu pisac ili spisateljica živi u određenom društvu, naspram određenog društva, dijeli njegovu sudbinu ili je pokušava promijeniti. Osobno, vjerujem u književnost koja mijenja, vjerujem u lojalnost tekstu koji nas suočava sa svijetom u kojemu živimo, i smatram da toj lojalnosti treba pretpostaviti svaku drugu. Raspadom zemlje u kojoj sam rođena i u kojoj su mnogi od nas živjeli, rekla bih da smo najviše od svega, osim ljudskih žrtava, ostali bez ljudskog dostojanstva, neovisno o tome na kojoj strani smo bili. Upravo zato drago mi je što sam nagrađena baš ovom nagradom koja je jedina na tragu težnje za razumijevanjem, koja inzistira na našim sličnostima i zanemaruje male razlike - poručila je.

Roman "Sinovi, kćeri" knjiga je o obitelji, ljubavi, tijelu, ženskosti i slobodi ispripovijedana iz tri perspektive: jedne kćeri, jednog sina i jedne majke. Na momente lirski, a s izraženom dramskom napetošću, ovaj roman donosi i priču o drugosti, prvenstveno drugosti u tijelu, te ukazuje na neraskidivu vezu između naših privatnih sloboda, ljudskog dostojanstva i društvenih okolnosti. Knjigu je objavio nakladnik Corto Literary u imprintu Hermes. Dodjelom nagrade u subotu su tradicionalno završeni međunarodni književni susreti Cum Grano Salis u Tuzli. H
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

GALERIJA MODULOR CENTRA ZA KULTURU TREŠNJEVKA

Vesna Špoljar izlaže u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente