Sport
DOMINACIJA VATRENIH UZ REVIJU PROMAŠAJA

Hrvatska je na vrućem Cipru razbila domaćina i ostala prva u skupini
Objavljeno 8. listopada, 2021.
Vatreni stvorili veliki broj prilika, ali sve prelomili tek u završnici

Vezani članci

BILI SMO STRPLJIVI I KONCENTRIRANI

Dalić: U Osijeku ćemo se navijačima odužiti dobrom igrom

Hrvatska reprezentacija pobijedila je u Larnaci Cipar 3:0 te tako zadržala prvo mjesto skupine H u kvalifikacijama za SP 2022. Naši su nogometaši stvorili veliki broj prilika, ali su se još jednom mučili i s realizacijom, a Modrić je zapucao i jedanaesterac. No, unatoč tome, smjestili su tri lopte iza leđa domaćeg vratara te tako uspjeli i malo popraviti gol-razliku, koja nije nevažna u borbi za prvo mjesto.



Slavili su i Rusi, protiv Slovačke, koji tako ostaju u utrci s nama, ali mi trenutačno imamo tri gola bolju razliku pogodaka. Ono što je još važnije, Hrvatska će u vrlo dobrom raspoloženju stići u Osijek te će u ponedjeljak u Gradskom vrtu tražiti nove bodove protiv Slovaka.


Revija promašaja


Nimalo impresionirani svjetskim doprvacima nisu bili Ciprani na početku utakmice. Nisu se "začahurili" na svojoj polovici terena u bunkeru, nego su, naprotiv, vrlo samouvjereno parirali našim nogometašima, visoko ih pritiskajući i pred našim šesnaestercem. Rezultat toga bilo je i da u prvih desetak minuta Hrvatska nije složila pravu akciju pred domaćim vratima. Tek u 13. minuti vidjeli smo prvi hrvatski pokušaj, Stanišić je na desnoj strani pronašao Vlašića, koji je ubacio povratnu loptu na Kramarića, ali je njegov udarac s desetak metara završio preko gola. Nedugo potom zaprijetio je i Sosa, udarcem s 20 metara, što je domaći vratar Michael obranio, a u nastavku akcije Ćaleta-Car je glavom gađao pokraj vratnice. Prodor Modrića (18.) po lijevoj strani rezultirao je samo kornerom, Vlašić (20.) šutirao je preko gola s 20 metara, a najopasniji pokušaj bio je Perišićev (21.), no njegov prizemni udarac s lijeve strane Michael je odbio u korner. Svi ti neuspješni pokušaji kao da su bili najava konačnog svladavanja ciparskog vratara. U 23. minuti lopta je završila u domaćoj mreži, Sosa je lijepo iza leđa obrane na lijevoj strani uposlio Perišića, on vratio za Kramarića koji je s osam metara poslao loptu u mrežu, no od vodstva Hrvatske ipak nije bilo ništa. Nakon pregleda VAR-om pogodak nije priznat zbog minimalnog zaleđa Perišića. Neostvareno vodstvo primirilo je napade Vatrenih, pokušavao je potom Perišić (31.), ali je lopta otišla preko gola, dok je udarac Kramarića (35.) obranio Michael. I kada se već činilo da će Ciprani na odmor čiste mreže, Hrvatska je u sudačkoj nadoknadi ipak uspjela povesti. Najprije je Modrić iza leđa obrane uposlio Sosu, koji je iz drugog pokušaja dodao Kramariću, a on iz čiste situacije, sa šest-sedam metara nije zabio, već je njegov udarac završio u bloku. No, ono što nije uspjelo tada, uspjelo je nekoliko sekundi prije posljednjeg zvižduka u prvom poluvremenu engleskog suca Olivera, opet je Modrić sjajno poslao loptu, ovaj put do Perišića, koji je pobjegao čuvaru te iz blizine prizemnim udarcem pogodio za 1:0.


Odlična završnica


Do prve, a odmah i najbolje prilike za povećanje vodstva u nastavku Hrvatska je stigla u 53. minuti. Nakon osvojene lopte pred suparničkim šesnaestercem Kovačić je uposlio Kramarića, kojeg je srušio Ioannou, no Modrić nije uspio realizirati najstrožu kaznu. Njegov udarac obranio je Michael produživši tako neizvjesnost i pruživši nadu svojoj momčadi da ipak uspiju doći do izjednačenja. Šest minuta kasnije Vatreni su propustili još jednu veliku priliku. Vlašić je odigrao dupli pas s Perišićem, ali je potom s osam metara malo iskosa s desne strane pogodio samo vanjski dio mreže. Sljedećih petnaestak minuta nismo uspijevali stvoriti sličnu opasnu situaciju pred domaćim vratima, tek je u 73. minuti udarac Livaje iz gužve završio u ciparskom bloku. Minutu potom još je jednom opasan bio Perišić, primio je loptu na lijevoj strani, sjurio se u kazneni prostor te pucao s nekih 13 metara, ali je Michael uspio i to obraniti. Pokušao je potom s distance Brekalo (76.), čiji je udarac obranio ciparski vratar, a zatim je s ruba kaznenog prostora ljevicom gađao suprotni, desni kut, ali je zamalo bio neprecizan. U tim trenutcima omjer udaraca na gol bio je 25-3 u korist Hrvatske, koja nikako nije uspijevala postići drugi pogodak, s kojim bi definitivno otklonila sve dvojbe oko konačnog ishoda. Dobra je stvar što propuštene prilike nisu unosile nervozu u naše redove, napadi su se nastavljali pred domaćim kaznenim prostorom i gol je praktički visio u zraku. I konačno je i postignut, nakon prekida u 80. minuti. Korner s lijeve strane izveo je Brekalo, lopta se odbila na drugu vratnicu gdje ju je dočekao Gvardiol te iz blizine smireno postigao svoj prvijenac u dresu Vatrenih. Tek tada mogli smo konačno odahnuti, ne strepeći da neki slučajni, zalutali "metak" ne ugrozi prvo mjesto i zakomplicira nam situaciju. Bodovi su bili osigurani, no valjalo je voditi brigu o razlici pogodaka, koja bi mogla odlučivati. U 84. minuti jedini udarac u okvir naših vrata uputio je Andreou, ali nije to stvorilo nikakve probleme za Livakovića, a zatim smo "točku na i" postavili u sudačkoj nadoknadi. Dugu loptu Jakića primio je Brekalo, othrvao je čuvaru te gurnuo u petarac za Livaju, koji je ispred domaćeg vratara uklizao i proslijedio je u mrežu za konačnih 3:0.


Goran Roguljić
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
LARNACA - AEK Arena. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 2500. Sudac: Michael Oliver (Engleska) 6. Strijelci: 0:1 Perišić (45+2), 0:2 Gvardiol (80), 0:3 Livaja (90+2). Žuti kartoni: Avraam, Artymatas (Cipar), Kovačić, Stanišić (Hrvatska).

IGRAČ UTAKMICE: IVAN PERIŠIĆ (HRVATSKA)

CIPAR

0 (0)

Michael 6,5, Andreou 5,5, Soterlou 5,5, N. Ioannou 5,5, Psaltis 5,5, Artymatas 6 (od 69. Kyriakou 5), Kastanos 5,5, Avraam 6 (od 61. Antoniades 5,5), Pittas 5,5 (od 46. Tzioni 5), Papoulis 5,5 (od 69. Loizou 5,5), Sotiriou 5,5 (od 85. Kakoulli -).

HRVATSKA

3 (1)

Livaković -, Stanišić 6, Ćaleta-Car 6,5, Gvardiol 7, Sosa 6,5, Brozović 6,5 (od 84. Jakić -), Modrić 7 (od 84. Ivanušec -), Kovačić 6,5 (od 63. Pašalić 6), Vlašić 6 (od 68. Brekalo 6,5), Perišić 7,5, Kramarić 6 (od 68. Livaja 6,5).

0:1
Modrić je odlično uposlio Perišića, koji je pobjegao pratnji te smireno prizemnim udarcem iz blizine zatresao mrežu

0:2
Sosa je izveo korner s lijeve strane, lopta se odbila na drugu vratnicu do Gvardiola, koji je iz blizine postigao svoj prvijenac za Vatrene

0:3
Brekalo je primio dugu loptu iza leđa ciparske obrane, gurnuo paralelno u petarac za Livaju, koji je uklizao ispred vratara za treći pogodak

Hrvatska je uz bodove popravila i razliku pogodaka pa je još više učvrstila vodeće mjesto skupine

Joško Gvardiol

branič Hrvatske

- Drago mi je što smo osvojili tri boda, znali smo da neće biti lagano. Šteta što nismo zabili koji pogodak više, ali nećemo žaliti. Uvjerljiva je pobjeda i sada se okrećemo utakmici u Osijeku. Naravno da mi je drago zbog prvijenca.

A sad u Osijek
HRVATSKA U GRADSKI VRT STIŽE S POBJEDOM

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana