Novosti
CARINA U PRVIH OSAM MJESECI ZARADILA 13 MILIJARDI KUNA

Zaplijenjeno pola tone droga i 56 tona duhana
Objavljeno 9. listopada, 2021.

U prvih osam mjeseci ove godine Carinska uprava ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 13 milijardi kuna, što čini na godišnjoj razini 14-postotni udjel u ukupnim prihodima državnog proračuna. Navedeno je to, među ostalim, u izvješću o radu Carinske uprave u ovoj godini objavljenom u povodu 30 godina carinske službe u samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.



Najzastupljeniji udio u ukupnim prihodima čine prihodi od trošarina i posebnih poreza, koji su iznosili više od 10,5 milijardi kuna, dok je prihod od carina i posebnih uvoznih pristojbi iznosio više od 269 milijuna kuna. Također, u okviru međunarodne razmjene roba, u prvih osam mjeseci Carinska uprava obradila je više od 925.765 carinskih deklaracija, od čega je bilo više od 23 posto izvoznih deklaracija. Od siječnja do kolovoza 2021. na carinskom području Republike Hrvatske provedeno je 4695 nadzora, izdana su 1544 prekršajna naloga te obračunano više od 38,9 milijuna kuna novčanih kazni."Provodeći redovne i pojačane mjere nadzora, u osam mjeseci 2021. oduzeto je ukupno 10.818.206 komada raznih vrsta i marki cigareta, više od 56 tona duhana, gotovine u protuvrijednosti od gotovo 359.950 eura, a zaplijenjeno je više od 584,09 kilograma različitih vrsta droga te 128.967 komada proizvoda kojima se povređuje pravo intelektualnog vlasništva od kojih pri uvozu 122.663 komada i 6304 komada s domaćeg tržišta", doznajemo iz Carinske uprave. Također, tijekom nadzora pri ulazu u Hrvatsku na vanjskoj granici EU-a evidentiran je 331 pokušaj ilegalnog prelaska preko državne granice i otkrivena je 1171 osoba pri pokušaju nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku, odnosno EU. Prošle je godine bilo 586 pokušaja ilegalnog prelaska osoba preko državne granice.

U samo tri zapljene oduzeto je više od 21 tone duhana. Primjerice, krajem svibnja carinici iz Zagreba, Krapine i Varaždina otkrili su 11.706,50 kilograma duhana u kamionu koji je vozio 47-godišnjak. Trošarina koja mu je određena za plaćanje iznosila je više od 10 milijuna kuna. Na području Velike Mlake pronađeno je, također u svibnju, 2261,80 kilograma duhana u listu te 1338,80 kilograma sitno rezanog duhana. Muškarca kod kojeg je ovaj duhan pronađen očekivala je kazna u iznosu od 300.000 kuna te trošarina u iznosu od više od tri milijuna kuna.

Iako građani koji imaju namjeru nešto prokrijumčariti, pokušavaju to na sve moguće načine, carinici su se nagledali već svega, pa im nije ni teško otkriti i takve. Tako su carinski službenici Službe za mobilne jedinice Vukovar, u suradnji s policajcima, na graničnom prijelazu Bajakovo sredinom srpnja u automobilu otkrili skriveni odjeljak u prtljažniku u kojemu su bile veće količine steroida te tableta za liječenje erektilne disfunkcije.



Sandra Lacić
331

pokušaj ilegalnog prelaska preko državne granice zabilježen je u prvih osam mjeseci ove godine

LAŽNA ROBA
Krijumčari se sve i svašta, a zagrebački su policajci u samo jednoj akciji u srpnju, u stambenim i drugim prostorima te teretnim vozilima pronašli 20.970 majica, hlača, obuće i kožne galanterije koja je kršila prava intelektualnog vlasništva, odnosno nije bila original. Navedeni predmeti bili su označenih žigom renomiranih robnih marki: Louis Vuitton, Pal Angels, Dior, Tommy Hilfinger, Calvin Klein, Kenzo, Karl Lagerfeld, Quess, Armani, Lacosta i drugo.