Crna kronika
DOVRŠENO JOŠ JEDNO SUĐENJE NA OPĆINSKOM SUDU

Zbog krađa iz grobova i s tijela pokojnika u Osijeku, u ponedjeljak treća presuda
Objavljeno 9. listopada, 2021.

Završnim govorima dovršeno je treće suđenje bivšim grobarima i nosačima koje se optužnicom teretilo za krađu zlatnih zuba, nakita i satova, što iz grobova, što s tijela pokojnika prije pokopa. Treća presuda najavljena je za ponedjeljak u 12 sati.



Obrana se na trećem suđenju suglasila da se ne trebaju provoditi nikakvi dokazi te su prethodni iskazi svjedoka samo pročitani. Dok je obrana ostala kod svojih stajališta, odnosno svi su optuženi ostali kod svojih obrana da nisu krivi, tužilaštvo i dalje za njih traži kazne. Dražen Srb, odvjetnik grobara Romana Rusana, kaže da su i ovoga puta isticali kako grobari i nosači nemaju nikakve veze.

- Isticali smo kako se radi o čistoj zabludi. Tužilaštvo neke optužuje za kaznena djela iz 1995. ili 1993. godine, a neki tada nisu još ni radili. Isto tako, podsjećamo kako su direktori Ukopa rekli kako je za grobare bila uobičajena praksa da mogu zadržati pronađene predmete. Nosači su pak optuženi da su predmete uzimali s tijela - rekao nam je odvjetnik Dražen Srb ističući kako se i dalje u optužnici ne navode točni datumi kada su navodna kaznena djela počinjena kao ni tko je oštećen.

Podsjetimo, na ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Osijeku tri grobara i nosača oslobođena su odgovornosti, a njih deset osuđeno je na rad za opće dobro zbog krađe zlatnih zuba, nakita i satova iz grobova i s tijela pokojnika na osječkim grobljima. Drugostupanjski Županijski sud u Varaždinu potvrdio je oslobađajuću presudu Josipu Burgeru, no prihvatio je žalbu državnog odvjetnika da se ponovno sudi Željku Molnaru i Mati Miškoviću, koji su također bili oslobođeni krivnje za krađu.

Varaždinski sud prihvatio je žalbe Branislava Raškovića, Romana Rusana, Vladimira Šaulića, Sanela Drakčića, Zorana Martića, Dejana Vujića, Ivice Dizdara, Željka Arlavija i Ivice Ećimovića te je predmet vraćen na ponovno suđenje. Žalbe Željka Gavrića i državnog odvjetnika s njim u vezi su odbijene te je Gavriću prvostupanjska presuda potvrđena. Viši sud također je smatrao da su se svi s pravom žalili jer je na tom suđenju činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno. Usto, drugostupanjski sud smatrao je da je velika razlika između grobara, koji su uzimali pronađene dragocjenosti iz davno zaboravljenih grobova, i nosača preminulih, koji su dragocjenosti uzimali izravno s tijela.

- U ovome predmetu ponovno je izostalo jasno, točno i nedvojbeno utvrđenje vremena kada su optuženici počinili terećena kaznena djela kako bi se na temelju takvih utvrđenja moglo na jasan i nedvojben način utvrditi koji je kazneni zakon u konkretnom slučaju bilo potrebno primijeniti, uz što je posljedično vezano, uz ostalo, i računanje zastare za počinjena kaznena djela. Prilikom analize iskaza svjedoka Krešimira Vinaja, prvostupanjski sud zanemario je i nije utvrdio jesu li optuženici prilikom obavljanja svoga posla grobara eventualno postupali u zabludi o protupravnosti svojih radnji. Navedeno stoga što posebno iz iskaza svjedoka Krešimira Vinaja, uz ostalo, proizlazi da su grobari, ako bi prilikom kopanja groba pronašli kakav zlatni zub, to mogli zadržati i da je to bila uobičajena praksa - naveo je varaždinski sud, potvrđujući stajališta osječkih branitelja.

U prvotnoj optužnici bilo je 14 osoba, no u međuvremenu je jedna preminula. Optužena je bila i S.Đ., nevjenčana supruga grobara Sanela Drakčića. Nju se teretilo za prikrivanje. Ona je zlatni nakit, zlatne zube i navlake koje je optuženik uzeo s pokojnika prodavala stanicama za otkup zlata te za to primila najmanje 13.900 kuna. Osuđena je na godinu dana zatvora, u koji neće ići ako u sljedeće tri godine ne počini novo kazneno djelo. Na prvom suđenju, koje je završeno 2017. godine, 12 optuženika bilo je osuđeno na ukupno 19 godina i osam mjeseci zatvora.



Sandra Lacić
Svi su optuženi ostali kod svojih obrana da nisu krivi, a tužilaštvo traži kazne

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike