Ekonomija
HRANA ČINI ZNATAN DIO POTROŠAČKE KOŠARICE

Građani zabrinuti zbog mogućih poskupljenja
Objavljeno 9. listopada, 2021.
Hrana čini znatan, visok dio potrošačke košarice te se u građana javlja zabrinutost zbog mogućih poskupljenja. Cijene hrane utječu na život prosječnog Hrvata više možda nego neka druga kretanja, s obzirom na udio u potrošačkoj košarici, koji je oko 27 %. Kazala je to Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora u Hrvatskom saboru, koji je na sjednici u četvrtak raspravljao o Polugodišnjoj informaciji o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u drugom polugodištu 2020., koje je Hrvatskom saboru dostavila Hrvatska narodna banka.

Petir je rekla kako radi zaštite interesa građana i potrošača treba strateški razmišljati, to više što inflacija nije bila neočekivana, i pri tome je pozvala na bližu suradnju HNB-a i nadležnih državnih tijela kako bi u budućnosti mogli dati pravi odgovor. Petir je pitala guvernera HNB-a Borisa Vujčića koje instrumente HNB planira upotrijebiti ako cijene energenata i dalje nastave rasti, što će prouzročiti rast cijene žitarica (koje su već sada poskupjele za 27 %) i stočne hrane (koja je poskupjela za 31 %), a u konačnici i porast cijene hrane na policama trgovina. Guverner je odgovorio da država, ako raste cijena energenata, treba reagirati porezima i subvencijama, no ako bi to išlo šire, onda se monetarna politika treba zaoštriti.

U izvješću se navodi kako je u promatranom razdoblju pandemija bolesti COVID-19 negativno utjecala na domaću gospodarsku aktivnost. Realni BDP Hrvatske u drugoj polovini 2020. niži je 8,8 % u odnosu prema istom razdoblju 2019., najviše zbog smanjenja izvoza usluga i osobne potrošnje. Petir je rekla da je istodobno, u lipnju 2020., počeo rast zaposlenosti, odražavajući oporavak gospodarske aktivnosti zbog popuštanja restriktivnih mjera i nastavka Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta, koje do sada iznose 18 milijardi kuna i kojima je obuhvaćeno svako drugo radno mjesto u Hrvatskoj. Blago je rasla zaposlenost, kao i plaće u drugom polugodištu 2020., a ugovorenost projekata iz EU-a je na 100 %.

Upozorila je da se trenutačno treba fokusirati na provedbu Nacionalnog plana za otpornost i oporavak, a od 6,3 mlrd. eura prvih 13 % stiglo je kao predujam. Vrlo je jasno definiran okvir kako će se povlačiti i za što se koristiti sredstva, i tu su bitni reformski i investicijski projekti. "Od turizma je u rujnu vrijednost fiskaliziranih računa 24 % bila viša nego u rujnu 2019. To je dobar rezultat, ali ne treba sve karte staviti na turizam. Osobno, smatram da je velik potencijal u poljoprivredi i prehrambenoj industriji te u tom segmentu treba učiniti veće napore kako bi se stabilizirale cijene hrane, povećao otkup domaćih proizvoda, smanjio uvoz, povećala prerada, ali i pomoglo hrvatskim poljoprivrednim proizvođačima da što lakše iziđu na kraj sa svim izazovima koji su pred njima", rekla je Marijana Petir. Z.Rupčić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana