Novosti
SNIMKA NASILJA PREMA MIGRANTIMA UZBUNILA VLAST

Božinović: Ne postoji tolerancija za bilo kakav oblik prekoračenja ovlasti
Objavljeno 7. listopada, 2021.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da je pokrenuta istraga koja će utvrditi što se dogodilo, tko je uključen u incident na granici sa snimkama nasilja prema migrantima i gdje se to dogodilo, ističući da se u hrvatskoj policiji ne tolerira prekoračenje ovlasti, ali i da za to moraju postojati dokazi.



Riječ je o snimkama koje je objavila RTL Potraga, a na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio odore te postrojbe. Snimke su iz lipnja, napravljene tijekom osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports. Novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabilježili nasilje nedaleko od mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani. "Oko 20 metara od nas kroz grmlje smo ugledali četiri osobe s maskama kako udarajući tjeraju ljude u rijeku dubine do prsa. Silom u Koranu i natrag u Bosnu", ispričao je van Dijken. Kazao je da su pregledajući snimke utvrdili da muškarci nose specifične jakne nalik na podjakne hrvatske interventne policije. Utvrdili su, a izvori potvrdili i da je proizvođač pištolja - koji jedna od maskiranih osoba ima za pojasom - hrvatska tvrtka HS produkt koja opskrbljuje policijske snage, a uz futrolu za lisice vidljiva je i specifična palica, tzv. tonfa. Voditelj Lighthouse Reportsa koordinirao je istraživanje i na granicama Rumunjske i Grčke.

Božinović kaže da je stručni tim već na terenu te da u Vladi, MUP-u i Ravnateljstvu policije ne postoji tolerancija za bilo kakav oblik prekoračenja ovlasti. Dodaje da MUP godišnje kazni 400 svojih pripadnika upravo zbog prekoračenja ovlasti. Ustvrdio je i da policija RH nije na vanjskoj granici EU-a zato što je to njezin izbor, nego je godinama suočena s migrantskim pritiskom i štiti granicu od ilegalnih ulazaka u Hrvatsku i u EU. Poručio je da na razini EU-a ne postoji suglasje o kontroli vanjskih granica. Neki su za to da se potpuno zatvori Europa za migracije i podignu fizičke barijere na vanjskim granicama, dok su druge za otvaranje centara na tim granicama gdje bi se u proceduri odlučivalo što i kako s migrantima, dodao je. "Mi nismo skloni podizanju žice, pogotovo ne prema BiH", ističe Božinović.

Na pitanje postoji li jedinica ili operacija pod nazivom Koridor, odgovorio je da policija dnevno izvješćuje o tome da je zaustavljen kamion, kombi ili neko osobno vozilo s krijumčarima koji za novce prevoze migrante. "Samo ove godine je uhićeno 668 krijumčara, a ako se uzme u obzir da je svaki od njih prevozio od pet do 50 osoba, vidite o kakvom se tu opsegu radi", rekao je Božinović, dodajući da je u posljednje četiri godine otkriveno oko 4000 krijumčara.

Načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno potvrdio je da je Ravnateljstvo policije formiralo radnu skupinu. Rekao je da udarci ili premlaćivanje nisu dio uobičajenog postupka niti postoji ikakva zapovijed ili naredba da bi se migranti protjerivali i tukli. Kazao je da je "apsolutno nemoguće da bi netko u policiji naložio ili podržavao bilo kakvo udaranje".

Glasnogovornik Europske komisije Adalbert Jahnz rekao je da je nasilje i loše postupanje prema migrantima, tražiteljima azila i izbjeglicama neprihvatljivo te se mora provesti istraga. “EK se snažno protivi bilo kakvoj praksi nasilnog vraćanja”, rekao je Jahnz. I Centar za mirovne studije zatražio je zaustavljanje nasilja i sankcioniranje počinitelja, ističući da je riječ o najtežem kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj. I.Bošnjak/H
JOHANSSON: ŠOKANTNA IZVJEŠĆA O NASILJU
Izvješća o nasilju prema migrantima su šokantna i čini se da ima naznaka o nekoj vrsti orkestracije nasilja. Mora se provesti temeljita istraga, kaže povjerenica EK-a za unutarnje poslove Ylva Johansson. Ističe da “ima uvjerljivih dokaza za zlouporabu sredstava”, koje EU daje članicama za upravljanje vanjskim granicama. Razgovarat će s Božinovićem i grčkim mu kolegom prije sastanka ministara policije država EU-a u petak u Luxembourgu.

OPŠIRNO ISPITIVANJE
Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade da je odmah u srijedu navečer nazvao ministra Božinovića kako bi se poduzele sve mjere i napravilo opširno ispitivanje. “Da vidimo o čemu se tu radi kako bismo mogli donositi odluke jer Hrvatska kao uređena država poštuje svoje zakone i međunarodne propise. Ne želimo imati bilo kakva postupanja koja bi mogla imati veze s državom, a nisu u skladu s našim pravnim poretkom. Očekujem izvješće od svih nadležnih službi što se zaista događa”, rekao je Plenković.

Možda ste propustili...