Regija
SARA ŠKROBO OBJAVILA ROMAN PRVIJENAC

Mlada Županjka napisala je "hrvatskog Harryja Pottera"
Objavljeno 8. listopada, 2021.
Riječ je o prvom od tri dijela serijala, priči iz žanra urbane fantastike
ŽUPANJA - Mlada i uspješna Županjka sa zagrebačkom adresom Sara Škrobo, magistra povijesti, poduzetnica i spisateljica, napisala je hrvatsku verziju priče o mladom čarobnjaku Harryju Potteru. “The Secret City” (Skriveni grad), napisan na engleskom jeziku, prvi je dio fantasy triologije “Tayna Chronicles” (Kronike iz Tayne) i ovih je dana ugledao svjetlo dana.

Sara za sebe kaže da je obična djevojka s neobičnim idejama, a ovo joj je, ustvrdila je, do sada bio jedan od najvećih izazova.

Odrasla je u Županji, gdje je 2009. završila Opću gimnaziju, a čim je diplomirala na studiju povijesti i arheologije pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu odselila se u London i ispunila si životnu želju, još otkako je kao djevojčica pročitala prvu u nizu knjiga o Harryju Potteru.

U Engleskoj je obavljala urednički posao u arhivu, a potom je osnovala vlastitu turističku agenciju za ljetovanja u Hrvatskoj. Upisala je i doktorski studij iz moderne povijesti na prestižnom King’s Collegeu. Prije tri godine vratila se u Zagreb, odakle vodi posao, i Hrvatsku, kaže, ne planira ponovno napustiti.

Protagonistica Sofija


Prošle se godine, tijekom prvog lockdowna, kada je imala dovoljno slobodnog vremena, konačno odvažila svoju spisateljsku ideju nastalu tijekom života u Londonu pretočiti na papir. Počela je pisati i uronila je u jedan novi, drukčiji i magijom ispunjen svijet.

- Otkrila sam da uživam u pisanju, i u “izmišljanju” svijeta koji je samo moj. Inspiracija je došla s nekoliko različitih strana - od drugih knjiga koje sam pročitala, preko mitologije, povijesti pa sve do vlastitih životnih iskustava – govori Sara. U pet mjeseci napisala je svoj debitantski roman na 250 stranica koji podsjeća na popularnog čarobnjaka Harryja Pottera, ali za, kako je kazala, ponešto odrasliju djecu.

O jeziku nije dvojila, na engleskom čita već gotovo deset godina, a nakon boravka u inozemstvu postao joj je poput drugog materinskog jezika. Poznati engleski izdavač odlučio je objaviti njezin roman prvijenac, dobila je tri ponude i mogla je birati, što je veliko priznanje i njoj i njezinu spisateljskom radu.

Priča prati običnu mladu djevojku Sofiju Filipov, koja preživljava kako zna i umije u represivnom društvu Federacije Danubije. Danubijsko stanovništvo podijeljeno je na strogo razdvojene kaste, na čijem je čelu diktator. Igrom slučaja Sofija nabasa na skrivenu provinciju Taynu, gdje će otkriti ne samo da postoji magija nego i da je diktatura omrznutog Tanatosa zasnovana na lažima, u kojoj postoji magija, te postupno shvaća da njezin dolazak ipak nije toliko slučajan. Naime, lideri opozicije koji spremaju još jednu u nizu pobuna protiv diktature čekali su samo na nju. Priča ima i romantičan element te prati Sofijinu romansu s Ivanom Angelovim, pripadnikom sada ugrožene i desetkovane vilenjačke populacije. Likovi i čarobnjaci u romanu za kanaliziranje magije koriste se dragim kamenjem umjesto štapićima.

Slavenski predznak


Pisanjem romana željela je međunarodnoj publici približiti imena i običaje slavenskog predznaka. Sara se nada da će roman biti objavljen i na hrvatskom jeziku i dodaje da to ne ovisi toliko o njoj koliko o potencijalnoj zainteresiranosti hrvatskih nakladnika.

Što se tiče poslovnih planova, vodi se načelom – prijeći ćemo most kada dođemo do njega. Čeka je, kaže, napisati knjigu broj dva, a potom i tri, jer radi se o trilogiji, učiniti ih što boljima, zanimljivijima, dubljima...

U slobodno vrijeme uglavnom čita fantastiku.

- Shvatila sam da čitanje nije dosadno nakon što sam pročitala Vlak u snijegu u osnovnoj školi, a apsolutno sam ga zavoljela nakon što sam u dva dana “riješila” prvu knjigu iz serijala Harry Potter. Danas čitam autore poput Brandona Sandersona, Philipa Pullmana, Kazua Ishigura, te J. K. Rowling i dalje (nakon svih ovih godina) - govori Sara.

Na upit koja je to pokretačka energija i inspiracija koja ju vodi kroz život, navodi stih iz pjesme “Radio Ga-Ga” grupe Queen - “Don’t become some background noise”, u slobodnom prijevodu: Nemoj postati obična pozadinska buka.

- To dosta dobro opisuje moj karakter, a tu je i činjenica da volim izazove koji me pokreću. O njima ne razmišljam previše, nego uskačem u nove situacije pa kako bude - zaključuje.

Kao velikom ljubitelju Harryja Pottera od književnih citata najdraži joj je: Sreću možemo pronaći i u najmračnijim trenutcima, samo se treba sjetiti upaliti svjetlo.



Marija Lešić Omerović
3

knjige sadržavat

će serijal pod

nazivom “Tayna Chronicles”

(Kronike iz Tayne)

URBANA FANTASTIKA
Roman “The Secret City” klasična je priča iz žanra urbane fantastike, s malim elementima distopije. Radnja romana je, ističe, uvelike inspirirana poviješću i političkim prilikama koje su obilježile zajedničku prošlost zemalja na našem prostoru. Djelomično je smještena u grad Agram, a Tkalčićeva i Skalinska ulica poslužile su kao inspiracija za roman. Svi likovi, napominje, nose nama bliska imena i prezimena, konzumiraju našu hranu i naša pića.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike