Kultura
PUNKT FESTIVAL: PREDSTAVLJEN LEKSIKON KREŠIMIRA NEMECA

Likovi koji tvore karakterološku krvnu sliku hrvatske književnosti
Objavljeno 8. listopada, 2021.

Jučerašnjim predstavljanjem knjige akademika Krešimira Nemeca "Leksikon likova iz hrvatske književnosti" u Salonu Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku otvoreno je prvo izdanje međunarodnog intermedijalnog festivala književnosti PUnKt, u organizaciji AUKOS-a i Filozofskog fakulteta Osijek te pod pokroviteljstvom Grada Osijeka.


Najnovija knjiga uglednog književnog povjesničara i teoretičara obuhvaća stotinjak reprezentativnih likova iz hrvatske književnosti - prozne, dramske i epske - u povijesnoj vertikali od Marulićeve "Judite" do danas. Objavljen u izdanju Naklade Ljevak, prvi je to leksikon književnih likova u nas, u kojemu Nemec daje opsežan opis svakog lika, određuje njegove tipološke i karakterne crte te analizira funkcije u tkivu radnje, odnosno u strukturi zapleta. Kako bi se domaće književne junakinje i junake što bolje osvijetlilo, "Leksikon likova iz hrvatske književnosti" na svojih 508 stranica donosi i citate iz djela te podatke o tome gdje su i kada zaživjeli u filmu, na televiziji ili u kazalištu.

U knjizi su posebno podrobno obrađeni arhetipski likovi, a obrađeni su i likovi nastali na temelju biblijske predaje (Judita) ili povijesnih predložaka (Osman). Nemec je s posebnom pozornošću analizirao i antologijske likove iz hrvatske književnosti, proizišle iz pera Šenoe (Dora Krupićeva), Držića (Skup), Krleže (Leone Glembay), Marinkovića (Melkior Tresić) i drugih autora vrijednih domaćih književnih djela.

 

- Nastojao sam pratiti kako su se likovi iz naše književnosti razvijali, odnosno kako se od plošnih likova zadanih osobina išlo prema njihovoj sve većoj psihološkoj složenosti u 20. stoljeću. To su kanonski likovi hrvatske književnosti koji tvore njezinu karakterološku krvnu sliku. Dakle, kriterij za njihov odabir je, s jedne strane, sigurno bio objektivan, da ne uzmem neke za koje nitko nije čuo, a nekoliko sam ih uvrstio prema subjektivom kriteriju, i za njih šira publika možda ne zna. Tako su u Leksikonu, primjerice, nespretni detektiv Timothy Tatcher, kojeg je stvorio Nenad Brixy, kao i Cvitanovov Ervin Lakošta kao čisto oličenje mizantropije - ispričao je autor "Leksikona likova iz hrvatske književnosti" Krešimir Nemec.

 

Osim promocije "Leksikona likova iz hrvatske književnosti", program prvoga dana PUnKt-a, koji će trajati do četvrtka, 14. listopada, obilježio je okrugli stol "Između slike i teksta", na kojemu su sudjelovali Dražen Alerić, Nebojša Lujanović, Valentina Majdenić i Dubravka Đurić Nemec, otvorenje izložbe radova profesora i studenata FFOS-a "Esencija intermedijaliteta - Hikos Mash-up; konvergacija, polilog i teorijska misao", glazbene izvedbe studenata AUKOS-a "Glazba kao univerzalni jezik; uvertira", interpretacije radova studenata AUKOS-a prema poeziji Monike Herceg te razgovori s Markom Tomašem i Monikom Herceg.

Danijel Miklić

Krešimir Nemec

Kriterij za njihov odabir je, s jedne strane, sigurno bio objektivan, da ne uzmem neke za koje nitko nije čuo, a nekoliko sam ih uvrstio prema subjektivom kriteriju, i za njih šira publika možda ne zna.

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente