Novosti
ZRAČNA PLOVIDBA

Prvi kontrolor zračnog prometa osposobljen u Hrvatskoj
Objavljeno 7. listopada, 2021.
Iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe u srijedu su se pohvalili kako imaju prvog kontrolora zračnog prometa potpuno osposobljenog u Hrvatskoj. Do 2020. svi su kontrolori zračnog prometa koji nadziru hrvatsko nebo morali dio zahtjevne obuke završiti u europskim organizacijama za osposobljavanje. Samo se posljednji dio osposobljavanja provodio u HKZP-u. Uz značajan trošak, tako organizirano osposobljavanje rezultiralo je i izostankom razvoja domaćih eksperata. No, nakon uspostavljanja cjelovitog nacionalnog sustava osposobljavanja toranjskih, prilaznih i oblasnih kontrolora zračnog prometa, ali i uvođenja novog toranjskog simulatora za osposobljavanje, koji je u cijelosti proizvod domaće pameti, nužan za praktično osposobljavanje, iz HKZP-a objavili su kako je Ante Olujić postao prvi toranjski kontrolor zračnog prometa potpuno osposobljen u Hrvatskoj. "Ponosan sam što sam uspješno položio zahtjevne provjere znanja i praktičnih vještina i što ću biti u prilici kontrolirati nebo iznad Splita. Učenje na simulatoru čije su vježbe osmislili kolege kontrolori iz cijele Hrvatske predstavlja visoki standard edukacije kakva se provodi u Europi", izjavio je Olujić, koji je za malo više od 15 mjeseci uspješno završio cijelu obuku u Hrvatskoj.

Na novom toranjskom simulatoru u Splitu uskoro započinje osposobljavanje još dodatnih devet kandidata za toranjske kontrolore zračnog prometa, a iz HKZP-a s obzirom na visoku kvalitetu edukacije očekuju visoku prolaznost kao i za prethodnu generaciju.

“Ovo je povijesni trenutak jer smo nakon desetljeća školovanja kontrolora diljem Europe konačno pokazali kako u Hrvatskoj imamo i znanja i tehnologije i kapaciteta da školujemo sami svoje kontrolore zračnog prometa. Bilježimo značajan interes za školovanje kontrolora iz zemalja u regiji u Hrvatskoj i vrlo brzo ćemo pokazati ne samo da možemo školovati vlastite kontrolore, već da možemo tu vrijednu uslugu pružati i naplaćivati susjednim zemljama”, izjavio je Vlado Bagarić, direktor HKZP-a. D.Kuštro
Možda ste propustili...