Mozaik
HRVATSKA DISKOGRAFSKA UDRUGA: NACIONALNI DAN ALBUMA JE 23. LISTOPADA

U Hrvatskoj će se proslaviti 73. rođendan glazbenog albuma
Objavljeno 7. listopada, 2021.

Nacionalni dan albuma obilježit će se u subotu, 23. listopada, kada će glazbeni svijet u Hrvatskoj proslaviti veliki 73. rođendan glazbenog albuma - formata koji je unatoč svim trendovima kroz glazbenu povijest opstao i predstavlja značajan doprinos razvoju ove umjetnosti. Hrvatska diskografska udruga (HDU) u suradnji s diskografskim kućama, autorima, izvođačima i novinarima provodi niz aktivnosti ove jeseni, a svoju su podršku pružile i ambasadorice projekta - Tereza Kesovija, Alka Vuica i Nika Turković.



- Izuzetna mi je čast biti jedna od ovogodišnjih ambasadorica NDA-a, jer kao kantautorica na hrvatskoj glazbenoj sceni sve više i više osjećam potrebu isticanja žena u glazbi, posebice na ovoj našoj ‘maloj‘ sceni. Mislim da nas ima mnogo i da smo često iza kulisa, a da radimo velike stvari koje češće treba slaviti. Ovom prilikom upravo za to imamo prostora i na tome sam beskrajno zahvalna - rekla je Nika Turković.

Nacionalni dan albuma koji obilježava slavlje žena u glazbi stvara savršenu priliku za ponovni posjet ikoničnim i najutjecajnim, najprodavanijim albumima žena i umjetnica; od jedinstvenih, raznolikih i suvremenih djela današnjice do kroz povijest snimljene glazbe, obuhvaćajući sve žanrove i desetljeća. U fokusu su također istaknute žene u diskografiji, kao i dionice u široj glazbenoj zajednici. Proslava 73. rođendana glazbenih albuma i ove godine dolazi nam s naslovom koji potiče čitanje o onome što slušamo. Knjiga 73 priče o albumima u povodu 73 godine od prvog izdanja prožeta je inspirativnim pričama i doživljajima glazbenica, autorica, izvođačica. Radi se o četvrtoj knjizi u nizu kojom Hrvatska diskografska udruga od zaborava čuva glazbena djela žena i slavi ljepotu koncepta glazbenog albuma. Autor knjige, Zlatko Turkalj Turki, donosi priče o ženama u glazbenoj industriji te kroz 36 zanimljivih intervjua ističe njihovu važnost, uspjeh i moć u riječima i interpretacijama.

- Posebnost ovog projekta jest i u tome što izlazak knjige prati radijski dokumentarni serijal "Žene u glazbenoj industriji", koji se emitira na Drugom programu Hrvatskoga radija, ponedjeljkom od 14 sati u emisiji Music Pub, te dvostruki vinil koji je sadržajno (pjesmama) svojevrstan soundtrack te vrijedne glazbene zbirke. Vjerujem kako će svaki od intervjua u knjizi biti zanimljivo štivo dobrim poznavateljima glazbe - kazao je Turki.

Knjigu prati i digitalno izdanje s playlistama koje se nalaze na profilima HDU-a na servisima Apple Music, Deezer i Spotify. U glazbenim prodavaonicama mogu se kupiti glazbeni albumi uz prigodne popuste diljem Hrvatske. T.K.
PROMICANJE INTERESA HRVATSKE GLAZBE
Više informacija o Nacionalnom danu albuma kao i ostalim aktivnostima Hrvatske diskografske udruge možete pronaći na službenoj web-stranici Hrvatske diskografske udruge te Facebook stranici Hrvatske diskografske udruge. HDU IFPI Croatia osnovan je s ciljem i zadaćom zastupanja i promicanja interesa hrvatske diskografske industrije, odnosno glazbene djelatnosti uopće, unaprjeđivanja i promicanja zakonodavne djelatnosti u području autorskih i srodnih prava kao i na drugim pravnim područjima koja izravno ili neizravno utječu na djelatnost diskografa ili njihovu djelatnost reguliraju.

Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

OSMI PUT U SLAVONSKOM BRODU

CMC 200 Slavonija fest: Parni valjak

Najčitanije iz rubrike