Dome slatki dome
VAŽNO JE PROMIJENITI NAVIKE

Učinkovito rabite kućanske uređaje i čuvajte okoliš
Objavljeno 7. listopada, 2021.
Pouzdani i energetski učinkoviti kućanski uređaji imaju značajnu ulogu u zaštiti okoliša

Održivost je sve češća tema u današnje doba kad se život na Zemlji drastično mijenja zbog čestih katastrofalnih klimatskih promjena koje izazivaju oluje, poplave i požare diljem svijeta. Kao pojedinci možemo utjecati na širu sliku tako što ćemo prilagoditi svoju svakodnevicu da bude u službi štednje energije, ali i vode.



Zbog svojih navika u kućanstvu često opterećujemo okoliš, a da to i ne primjećujemo, ali uz malo osviještenosti možemo smanjiti ne samo naše troškove, nego i utjecaj našeg kućanstva na njega.

Kad je riječ o perilici posuđa treba izbjegavati njezino uključivanje zbog samo nekoliko tanjura. Bolju stvar za naš okoliš činimo ako skupljamo prljavo posuđe i stavljamo ga u perilicu. Primjerice, prema podacima trgovačkog udruženja APPLiA, moglo bi se uštedjeti više od šest milijardi litara vode svake godine kada bi se cijela EU prebacila s ručnog na strojno pranje, a to je dovoljno za popunjavanje 2,5 milijuna olimpijskih bazena.

Nepotrebno bacanje


Iako se čini da je novi hladnjak velika investicija, ona se dugoročno itekako isplati. Zamjena starog hladnjaka energetski učinkovitim uređajem kategorije A +++ može uštedjeti energiju, odnosno značajno smanjiti iznos računa za struju. Takav vrhunski hladnjak koji omogućava kvalitetno skladištenje hrane može u velikoj mjeri pomoći u smanjenju nepotrebnog bacanja hrane, što je veliki problem u EU-u, gdje se godišnje proizvede 88 milijuna tona otpada od hrane.

Kad je riječ o perilici rublja, energetski najučinkovitiji način njezina korištenja odnosi se na mudar odabir temperature: preporuča se odjeću koja nije jako zaprljana prati na samo 30 do 40 stupnjeva, ali uz program koji duže traje. Također je važno prati odjeću kada možete čekati da program završi pranje, ili jednostavno koristite funkcije vremenskih postavki koje su dostupne na najnovijim perilicama rublja. Primjerice, uz aplikaciju LG Smart ThinQ korisnici mogu postaviti uređaj da završi s pranjem kada dođu doma, kako bi se izbjeglo da odjeća dugo stoji mokra u bubnju.

Pouzdani i energetski učinkoviti kućanski uređaji imaju značajnu ulogu u zaštiti okoliša, pogotovo kada se koriste savjesno. Primjerice, hladnjak ne treba postavljati u blizini izvora topline, a nije dobro ni da je izložen izravnoj sunčevoj svjetlosti. Kondenzatorska rešetka na stražnjoj strani mora imati dovoljno prostora za dobru ventilaciju, pa se hladnjak ne bi smjelo postavljati u uzak prostor, dok se s rešetke treba uklanjati prašinu svakih šest mjeseci. Na taj način uređajima se produžuje vijek trajanja, a štiti se i okoliš, jer ne dolazi do nepotrebne potrošnje energije.

Umjetna inteligencija


Uređaji koji koriste umjetnu inteligenciju, poput najnovijih televizora ili hladnjaka, mogu analizirati navike korisnika te tako odabirati najbolje postavke za optimalne performanse koje pridonose energetskoj učinkovitosti. Na primjer, ako ste na putu, aplikacija LG Smart ThinQ omogućava da hladnjak postavite tako da štedi energiju dok vas nema, a ako ste kod kuće i slučajno zaboravite zatvoriti vrata hladnjaka, aplikacija na pametnom telefonu na to će vas upozoriti.

Uz pomoć umjetne inteligencije možemo svoje kućanstvo lako prilagoditi vlastitom životnom ritmu te istodobno brinuti o okolišu.



Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike