Osijek
JAVNI POZIV IZ OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Predstavljeno 13 mjera za potporu poljoprivrede i ruralnog razvoja
Objavljeno 5. listopada, 2021.
Župan Ivan Anušić i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Silva Wendling predstavili su u utorak, 5. listopada, javne pozive za dodjelu potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za razdoblje od 2021. do 2023. godine.

Novi program ima ukupno 13 mjera od kojih su dvije novost, dok su neke dosadašnje zbog slabog odaziva ukinute. Novost su mjere za prvo osnivanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i trošak klanja u registriranim objektima, a ukinute su mjere za kontrolu plodnosti tla, genetsko unaprjeđenje u razvoju stočarstva te mjera namijenjena dobrobiti životinja. Novost je i povećani intenzitet potpora mladim poljoprivrednim gospodarstvima i ekološkoj proizvodnji.

- Smatramo da je potrebno vrednovati mlade poljoprivrednike u svim njihovim aktivnostima, kao i one koji se bave ekološkom poljoprivredom - rekla je pročelnica Wendling.

Ukupno je osigurano 3.180.000 kuna za potpore u ovoj godini, a javni će poziv biti objavljen na web-stranicama Osječko-baranjske županije u srijedu, 6. listopada 2021. Pozivi će biti otvoreni do 15. studenoga, osim za mjeru potpore za manifestacije koja će biti otvorena do 1. prosinca 2021. Zahtjeve mogu podnijeti svi koji ispunjavaju osnovni uvjet, a to je da su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava ili Upisnik poljoprivrednika, uz dokaze o izvršenim ulaganjima.

Župan Ivan Anušić istaknuo je kako je OBŽ u protekle četiri godine za poticaje u poljoprivredi izdvojio 15 milijuna kuna te će i dalje svoju budućnost i razvoj temeljiti na razvoju poljoprivrede, stavljajući naglasak na ekološku proizvodnju.

- Tu ponajprije treba spomenuti Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, koji će biti svojevrstan inkubator za sve one koji se bave ili će se baviti poljoprivrednom proizvodnjom, sustave za navodnjavanje te kao treću točku izravne potpore poljoprivrednicima i onima koji to žele biti - rekao je Anušić. I. Alilović
Najčitanije iz rubrike