Kultura
PREDSTAVLJENA KNJIGA

Berger i Weininger iz Baranje bili su važni za Bauhaus
Objavljeno 6. listopada, 2021.
”Dizajneri sa Zlatnog brda - od Mons aureusa do Bauhausa” u projektu EU “Novi europski Bauhaus”

Kao dio predstavljanja koncepta programa EU-a pod nazivom "Novi europski Bauhaus", na osječkom Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u ponedjeljak je održana promocija knjige "Dizajneri sa Zlatnog brda - od Mons aureusa do Bauhausa". Djelo je to skupine autora koje govori o Otti Berger i Andoru Weiningeru, velikim umjetnicima podrijetlom iz Baranje, koji su u prvoj polovini 20. stoljeća imali važnu ulogu u poznatoj i utjecajnoj školi za arhitekturu i primijenjenu umjetnost Bauhaus.

 

"Dizajneri sa Zlatnog brda - od Mons aureusa do Bauhausa" ponajprije je knjiga o dvije iznimno važne, no hrvatskoj javnosti gotovo nepoznate osobe, s čijim je djelima stručna javnost itekako upoznata, no ne i s činjenicom da su rođene na prostoru Hrvatske. Tekstilna dizajnerica Otti Berger rođena je 1898., u Zmajevcu, a slikar, arhitekt i dizajner Andor Weininger godinu kasnije u Karancu. Njihova rodna sela leže, naime, u podnožju Banskog brda, Baranjske planine, ili, prema rimskom nazivu, Zlatnog brda (Mons aureus). Koncepcijski, knjiga nije tipična monografija umjetnika, nego njihov životni i stvaralački put prati u kontekstu prirodnog i kulturnog ambijenta prostora iz kojeg su potekli te njima bliskih ljudi, uz sve suptilne i isprekidane veze i odnose s krajem odakle su krenuli u svijet, do tragova koje su u njemu ostavili.

- Knjiga donosi sadržajnu sintezu koja govori o Otti Berger i Andoru Weiningeru, ali i o značajnim zavičajnim kulturnim korijenima koji su bitno utjecali na opuse tih umjetnika svjetskoga glasa, dizajnera s našeg Banskog brda. Stvaranje knjige počelo je 2013. godine, a 2015. zaključena je i pripremljena za tisak, i veliko mi je zadovoljstvo da ju sada, zahvaljujući Gradu Osijeku i Udruzi "Breza", konačno držimo u rukama i s ponosom predstavljamo - rekla je Tünde Šipoš Živić, jedna od autorica i urednica knjige, inače kustosica Etnografskog odjela Muzeja Slavonije Osijek, koja je povezala izvore građe iz MSO-a i istraživački rad Saveza mađarskih udruga sa sjedištem u Belom Manastiru.

Knjiga "Dizajneri sa Zlatnog brda - od Mons aureusa do Bauhausa" svjetlo dana ugledala je zahvaljujući inicijativi Grada Osijeka da se uključi u projekt EU "Novi europski Bauhaus" te njegovu projektnom partneru, Udruzi za rad s mladima "Breza", odnosno njezinu nastojanju da osnuje kulturni centar Otti Berger u Zmajevcu. "Novi europski Bauhaus" ekološki je, gospodarski i kulturni projekt usmjeren na sjedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja s ciljem provođenja Europskog zelenog plana. Njegove su temeljne vrijednosti održivost, estetika i uključivost.

 

- Zahvaljujem svima koji sudjeluju i koji su sudjelovali na projektu i u radu na knjizi te vjerujem da će ovakvih pozitivnih priča biti i ubuduće - rekao je osječki dogradonačelnik Dragan Vulin. 

Danijel Miklić 

AUTORSKI TIM VODIO MILAN SIVAČKI


Na knjizi je radio autorski tim pod vodstvom Milana Sivačkog, u kojemu su okupljene povjesničarke umjetnosti Antonija Mlikota s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, Jadranka Vinterhalter, muzejska savjetnica i voditeljica Dokumentacijskog i informacijskog odjela te Vesna Meštrić, kustosica iz Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, uz suradnju prof. Györgya Várkonyija s Filozofskog fakulteta u Pečuhu te povjesničarke i etnologinje Tünde Šipoš Živić.

Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike