Novosti
TERENSKI DIO POPISA

Ako vas ne nađe kod kuće, popisivač će ostaviti poruku
Objavljeno 28. rujna, 2021.
Građani su pozvani da provjere akreditacije popisivača, kao i njihove COVID potvrde

Kako je, zbog velikog interesa građana za samostalno popisivanje, u nedjelju navečer sustav otežano radio, organizatori popisa stanovništva produžili su samostalno popisivanje preko portala e-Građani na ponedjeljak, 27. rujna. Glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković kazala je u ponedjeljak da se više od 100 tisuća građana samopopisalo u nedjelju od 15 sati i tako odbacila tvrdnje novinara da je sustav pao, nego je istaknula da je on bio usporen. Cjelokupno trajanje popisa zbog toga se neće produžiti, nego bi trebao završiti do 17. listopada.



U utorak, 28. rujna, počinje druga faza popisa 2021., kada na teren izlaze popisivači, njih oko osam tisuća diljem zemlje. "Pri tome želimo naglasiti da prilikom terenskog popisivanja popisivači dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove, a od onih koji su se popisali samostalno preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja", podsjetio je Državni zavod za statistiku.

Popisivači će imati majice i maske s obilježjima popisa 2021., akreditacije i prijenosna računala, kao i EU digitalne COVID potvrde, te će ih stoga građani moći lako prepoznati.

Od početka samopopisivanja, od 13. do 27. rujna do 15 sati, uspješno se popisalo milijun i pol građana, a takav je odaziv iznad očekivanja DZS-a.

Među županijama prednjači Grad Zagreb, gdje se samopopisalo 56,20 posto građana, a sve ostale županije, osim Ličko-senjske županije, imaju više od 20 posto samopopisanih građana. U Osječko-baranjskoj županiji popisalo se 29,53 posto građana.

Lidija Brković kazala je i da polovina popisivača, odnosno njih oko četiri tisuće, trenutno nema COVID digitalnu potvrdu, pa će se za njih osigurati redovito besplatno testiranje brzim antigenskim testom tri puta tjedno. "Međutim, s terena imamo informaciju da su se određeni popisivači u međuvremenu i cijepili, pa će se možda trebati testirati samo prvi tjedan popisa", istaknula je Brković.

Upitan kako će izgledati terenski popis, kao i što građani trebaju napraviti s kontrolnim šiframa, glavni koordinator za popis Damir Plesac kazao je kako ne postoji unaprijed definiran raspored obilaska kuća i stanova, nego da popisivači samostalno raspoređuju svoje radno vrijeme i određuju raspored obilaska. "Ako popisivač ne nađe nikoga kod kuće, građanima će ostaviti poruku sa svojim kontaktom i s vremenom svog sljedećeg dolaska. Cijelo vrijeme dok traje popis u interesu je popisivača da na vrata pokuca nekoliko puta", istaknuo je Plesac. Brković je kazala i kako građani od popisivača slobodno mogu zatražiti COVID potvrde na uvid. "Pozivam sve građane da slobodno provjere akreditacije popisivača, kao i njihove COVID potvrde, prije nego što ih puste u kuću", istaknula je Brković.



Dijana Pavlović
29,53

posto građana samo se popisalo u Osječko-baranjskoj županiji

MOGUĆE JE PROMIJENITI ODGOVOR
Glavni koordinator za popis Damir Plesac rekao je da oni građani koji su se već samostalno popisali popisne šifre mogu ostaviti na vratima ako nisu kod kuće, na oglasnoj ploči u zgradi, ali i kod susjeda. Moguće je, dodao je, da građani uz popisivača promijene odgovore koje su dali u samopopisu. Rekao je i da, iako popisivač nema pristup obrascu koji je ispunio građanin, može unijeti popisnu šifru i u napomeni promijeniti odgovor popisivača na određeno pitanje, za što će trebati navesti ime i prezime, kao i OIB, građanina.