Novosti
UZNEMIRAVANJE NA RADNOM MJESTU

Najčešće žrtve su žene srednje dobi
Objavljeno 28. rujna, 2021.

Istraživanje o nasilju i uznemiravanju na radnome mjestu, predstavljeno u ponedjeljak, pokazalo je da su najčešće uznemiravane žene u dobi od 36 do 50 godina, i to od nadređene osobe, a podaci su pokazali i veliko nepovjerenje u sustav što dovodi do neprijavljivanja nasilja.



Istraživanje je provedeno od lipnja do srpnja 2021. među zaposlenima u poduzećima i službama u kojima djeluju sindikati učlanjeni u Nezavisne hrvatske sindikate. Uzorak istraživanja bio je 2340 ispitanika koji su zaposleni u jednom od sedam sektora poput energetike, šumarstva, poštanskih djelatnosti, financijske i djelatnosti osiguranja te u državnim i javnim službama. Istraživanje su izradile Petra Rodik i Jelena Ostojić koje su naglasile kako su podaci pokazali da su muškarci na radnom mjestu najčešće iskusili fizičko nasilje, dok su zlostavljanje, uznemiravanje i mobing najčešći kod pripadnica ženskog spola.

Najčešći oblik uznemiravanja kod ispitanika je ogovaranje i širenje glasina, nedodjeljivanje ili pretjerano dodjeljivanje radnih zadataka te kritiziranje načina na koji je posao obavljen, a dosta je često i ignoriranje zaposlenika. Ti oblici uznemiravanja najčešći su u dobnoj skupini od 36 do 50 godina, a najmanje ih je kod starijih od 51 godine. Zaposleni su najčešće uznemiravani od osobe koja im je nadređena, a slijede uznemiravanja od kolega ili pak od nepoznatih osoba u poslovanju, također uznemiravanja se najčešće događaju u prostorijama tvrtke te preko elektroničke pošte.

Istraživanje je ujedno upozorilo na korelaciju između uznemiravanja i obilježja posla, pri čemu je uznemiravanje češće na poslu koji je fizički rizičniji i zahtjevniji, a rjeđe na poslovima gdje postoji društvena podrška, participacija u donošenju odluka i gdje se pružaju intrinzične nagrade.

Prema istraživanju čak 84 posto ispitanika je potvrdno odgovorilo kako im je zbog bilo kojeg oblika nasilja ili uznemiravanja narušeno zdravlje, a postotak je veći kod žena (87 posto) nego kod muškaraca (77 posto). S druge strane bolovanje zbog navedenog nasilja uzela je tek trećina ispitanika muškog spola te četvrtina žena. H
Zabrinjavajuće je

da je tek svaki 11.

ispitanik službeno prijavio nasilje ili uznemiravanje

Možda ste propustili...