Svijet
VLAST U BIH

Prekidaju bojkot zbog novca?
Objavljeno 28. rujna, 2021.
Ministri iz reda bosanskih Srba prekinut će blokadu rada Vijeća ministara BiH pritisnuti činjenicom da nema drugog načina za rješavanje problema poput isplate plaća tisućama zaposlenih u tijelima državne uprave, najavio je u ponedjeljak visoki dužnosnik Zoran Tegeltija, koji je na čelu Vijeća ministara.

Prema odluci parlamenta Republike Srpske dužnosnici iz tog entiteta u tijelima vlasti BiH od kolovoza bojkotiraju njihov rad i na taj način prosvjeduju zbog imenovanja Christiana Schmidta za visokog predstavnika međunarodne zajednice jer to smatraju nametnutom odlukom. Već dva mjeseca stoga ne funkcioniraju Predsjedništvo BiH, oba doma državnog parlamenta kao i Vijeće ministara. Srpski dužnosnici u tim tijelima ili ne dolaze na posao ili pak blokiraju donošenje odluka kako to, primjerice, u državnom vrhu čini Milorad Dodik.

Jedan od većih problema je i to što parlament BiH ni do danas nije usvojio proračun za 2021., pa Vijeće ministara svaka tri mjeseca mora donositi odluke o privremenom financiranju. Sadašnja odluka istječe potkraj rujna, pa je potrebno usvojiti novu kako bi se do kraja godine mogle isplatiti plaće za oko 20 tisuća zaposlenih u državnim službama i agencijama.

Među takvima je i oko sedam tisuća osoba koje dolaze iz entiteta RS. U intervjuu za banjolučki list "Glas Srpske" Tegeltija je potvrdio kako će se o tome morati razgovarati, neizravno potvrdivši kako su nerealne Dodikove najave da će RS iz svog proračuna osigurati plaće za zaposlene u tijelima vlasti BiH. "Sjednica (Vijeća ministara) će biti. Držat ćemo se stavova Narodne skupštine RS, slijedit ćemo zaključke, ponašati se u interesu RS, i to je sve što sada možemo reći. Ima mnogo odluka o kojima treba razgovarati, procjenjivati koliko ugrožavaju RS ili veliki broj pojedinaca iz Srpske, a tu je svakako i odluka o privremenom financiranju", kazao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima isplata plaća državnim službenicima iz proračuna RS bila bi "skupa odluka" i dodatni trošak koji bi taj entitet neopravdano platio. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike