Osijek
DAN EUROPSKIH JEZIKA

O jezicima kvizom, izložbom čak i slatkim zalogajima
Objavljeno 27. rujna, 2021.
Osječke su škole, svaka na svoj način, pripremile zanimljive prezentacije na stranim jezicima

U povodu Dana europskih jezika, koji se posljednjih 20 godina diljem Europe obilježava radi promicanja važnosti učenja stranih jezika, ali i očuvanja materinskih jezika, u ponedjeljak je na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi održana izložba radova učenika osječkih srednjih škola o temi "Jezici bez granica" u organizaciji Županijskog stručnog vijeća Osječko-baranjske županije za engleski jezik za strukovne škole.

Osječke su škole, svaka na svoj način, pripremile zanimljive prezentacije na stranim jezicima. Posebno je dojmljiv bio štand na kojemu su izlagali učenici Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, gdje se našlo i ukusnih zalogaja.

- S kolegama iz našega aktiva i aktiva hrvatskoga jezika obradili smo glagoljicu i Bašćansku ploču, prezentirali smo kako se pišu glagoljična slova, napravili mali kviz na temu jezika, dok su učenici kuhari na engleskom napisali nazive nekih jela i upute za njihovu pripremu, a imamo i male kolačiće u obliku glagoljičnih slova - rekla je za Glas Slavonije Lea Akšamović, prof. engleskog i njemačkog jezika iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

O pristupu učenju stranih jezika danas, iz perspektive katedre, svoja je iskustva s nama podijelila Vlasta Svalina, profesorica engleskog i njemačkog jezika iz Ekonomske i upravne škole Osijek i voditeljica već spomenutog Vijeća.

- Tome sam se u okviru doktorskog studija posebno posvetila unatrag tri godine i smatram da su se djeca znatno promijenila te da se njihovim potrebama trebamo prilagođavati i mi profesori. To podrazumijeva individualan pristup svakom djetetu i nadopunjavanje didaktičkih i metodičkih pristupa poučavanju medernim inovativnim metodama - rekla je profesorica Svalina.Ivan Alilović
OSIJEK ŽIVI JEZIČNU RAZNOLIKOST
U obilježavanje Dana europskih jezika uključio se i Grad Osijek čiji je predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham istaknuo višejezičnost kao jedno od temeljnih obilježja Osijeka.

- U Osijeku jezičnu raznolikost zbilja živimo, od činjenice da se u našim osnovnim i srednjim školama aktivno uče strani jezici pa sve do toga da se zbog prisutnosti brojnih nacionalnih manjina u gradu govore i brojni jezici. Tijekom povijesti brojni su jezici u Osijeku bili službeni, danas je to hrvatski, no znamo da nas nasljeđe koje baštinimo svrstava među višejezične gradove u Europi općenito - rekao je Ham.

Možda ste propustili...

POZIV IZ GD-A CRVENOGA KRIŽA OSIJEK

Smanjene doze 0 i A grupe, darujte krv

KOMEMORACIJA ŽRTVAMA IZ 1945. UZ ZID OSJEČKOG ZATVORA

Tijela završila u šumi kod Našica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NIJE SAMO PRIJEVOZ PUTNIKA

Osječki taxi će vam i u
ponoć dovesti lijekove

2

NOVA BICIKLISTIČKA STAZA IZMEĐU OSIJEKA I BILJA

Biciklom se može doći od Osijeka do Atlantika

3

PROJEKT STUDENATA ODJELA ZA BIOLOGIJU

Osječke studentice biologije prebrojile dupine na Lošinju