Osijek
MNOGI VOZAČI "NISU VIDJELI" ZNAKOVE

Svaki se dan u Tvrđi ispiše i do 40 kazni za parkiranje
Objavljeno 28. rujna, 2021.
Među prekršiteljima više je onih čije registracijske oznake nisu osječke

Iako je odluka gradske uprave o zabrani ulaska i parkiranja u Tvrđi svim vozilima osim onih s propusnicom stupila na snagu 20. rujna, što je višekratno komunicirano preko medija, pa i na stranicama Glasa Slavonije, čini se kako informacija da barokna jezgra više neće biti najveće besplatno parkiralište u gradu još uvijek nije stigla do mnogih vozača.Naime, šetajući u ponedjeljak prijepodne ulicama Tvrđe, koje su nakon navedene odluke gradske uprave ipak znatno manje okupirane automobilima, susreli smo prometnog redara Borisa Gregačevića, i to baš dok je za vjetrobransko staklo jednog automobila bez propusnice "lijepio" kaznu u prilično visokom iznosu od 500 kuna, no frapantno je da takvih kazni, otkrio nam je kasnije u razgovoru, prometni redari ispišu i do 40 u jednom danu.

Doista nevjerojatan podatak ako uzmemo u obzir činjenicu da su na zapadnom ulazu u Tvrđu kod Perivoja kralja Tomislava, jedinom koji je trenutačno otvoren, na više mjesta jasno istaknuti prometni znakovi pozamašnih dimenzija, koji zabranjuju ulaz vozilima koja nemaju propusnicu.

"Nisam vidio" ili "Zadržao/la sam se samo pet minuta" najčešći su izgovori vozača koji u nevjerici traže storniranje "čestitke" koju su zatekli na vjetrobranu, no čak i kada bi povjerovali takvim neuvjerljivim opravdanjima, redari su tu nemoćni.

- Jednom kada ispišemo kaznu, ona odmah ulazi u sustav i nemoguće ju je stornirati - pojašnjava ovaj prometni redar, odgovarajući istovremeno i jednoj gospođi koja se opravdavala na spomenuti način.

Nakon što je vozačici koja "nije vidjela" prometne znakove, što je inače osnovna obveza svakog vozača, objasnio da joj ne može pomoći, Gregačević nam je otkrio da je među prekršiteljima više onih čije registracijske oznake nisu osječke.

Propusnice


S obzirom na to da je očito kako mnogi još uvijek nisu upoznati s novom prometnom regulacijom u Tvrđi, podsjetimo da pravo jednu propusnicu po kućanstvu mogu ostvariti stanari te po dvije propusnice ustanove i institucije smještene u Tvrđi. Propusnice vrijede za jedno vozilo, odnosno povezane su s registracijskom oznakom. Također, dostava se obavlja sukladno dosadašnjem režimu, a prometovanje će biti dopušteno i taksi-službama. Zahtjev za izdavanjem propusnice može se podnijeti preko maila propusnice@osijek.hr ili osobno na adresi Kuhačeva 9 u uredovno radno vrijeme, pri čemu stanari trebaju priložiti osobnu iskaznicu ili potvrdu o boravištu, a ustanove i institucije odluku nadležnog tijela o registracijskim oznakama vozila na koja će propusnica biti izdana.

Obnova Tvrđe


Dodajmo i da se radovi na obnovi Tvrđe odvijaju planiranom dinamikom. Prva faza radova, koja se odnosi na njezin istočni dio, granično s Trgom Svetog Trojstva, prema najavama bit će gotova krajem godine, nakon čega bi, s prestankom rada terasa ugostiteljskih objekata, počela obnova središnjeg Trga Svetog Trojstva.

Radovi uključuju cjelovitu obnovu dotrajale sanitarne i oborinske kanalizacije, obnovu distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske kanalizacijske mreže, obnovu javne rasvjete u energetski učinkovitu te rekonstrukciju ulica, pješačkih površina i trgova na području Tvrđe, koja će, prema planu izvođenja radova, koji se ažurira svakih nekoliko mjeseci, u novom ruhu zasjati u zadanom roku, odnosno u ožujku 2023. godine.Ivan Alilović
nova regulacija
REDARI

IMAJU

POSLA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NIJE SAMO PRIJEVOZ PUTNIKA

Osječki taxi će vam i u
ponoć dovesti lijekove

2

NOVA BICIKLISTIČKA STAZA IZMEĐU OSIJEKA I BILJA

Biciklom se može doći od Osijeka do Atlantika

3

PROJEKT STUDENATA ODJELA ZA BIOLOGIJU

Osječke studentice biologije prebrojile dupine na Lošinju