Regija
PROJEKT U STOPOSTOTNOM IZNOSU FINANCIRA EU

Osposobit će 30 mladih iz NEET skupine za rad u drvnom sektoru
Objavljeno 28. rujna, 2021.
VINKOVCI



Prvi se put sastao projektni tim projekta "Pronađi posao u drvnom sektoru!", kojemu je nositelj Drvni klaster Slavonski hrast, a partneri su Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vinkovci i Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije.



Cilj je projekta provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih NEET osoba na području najistočnije županije te poticanje njihova zapošljavanja ili samozapošljavanja u drvnom sektoru. Mladi koji pripadaju toj skupini teško su zapošljivi te su zbog toga izloženi riziku od siromaštva i neizvjesne budućnosti. Projekt traje 24 mjeseca, od 16. srpnja 2021. do 16. srpnja 2023.



- U okviru ovog projekta želimo obrazovati 30 nezaposlenih mladih osoba kako bi se lakše zaposlili u drvom sektoru. Riječ je o NEET osobama, dakle osobama do 29 godina koje su nezaposlene, nisu u sustavu obrazovanja i osposobljavanja i nisu u evidenciji HZZ-a najmanje četiri mjeseca prije ulaska u ovaj proces. Trenutačno provodimo analizu potrebnog kadra naših drvoprerađivača kako bismo predstavili tražena zanimanja u drvnom sektoru i ponudit ćemo im besplatno pohađanje verificiranih programa obrazovanja i zapošljavanje kod odabranog dvoprerađivača. Cilj nam je zaposliti minimalno deset ovakvih osoba - kaže Ana Škrabo, voditeljica projekta, dodajući kako je vrijednost projekta približno 1,4 milijuna kuna i financiran je u gotovo 100-postotnom iznosu od Europskog socijalnog fonda. Prema analizi potreba drvoprerađivača na istoku Slavonije, traži se 80 djelatnika raznih struka u drvopreradi, uglavnom stolari, radnik primarne i finalne prerade drva, operater...



Ciljanu skupinu projektu čini 30 neaktivnih NEET osoba koje će se osnažiti za aktivno sudjelovanje na tržištu rada i usmjeriti u drvni sektor kao tradicionalni sektor snažno povezan s kulturnom baštinom i folklorom, čiji su finalni proizvodi od drva neizostavan dio, a deset pripadnika ciljane skupine uključeno je u aktivnosti razvoja poduzetničkih vještina i aktivnosti razvoja poslovnih ideja preko online edukacije "Postani poduzetnik".



Mijo Ćošković, vlasnik tvrtke Šiška iz Štitara i zamjenik predsjednika Drvog klastera Slavonski hrast, kaže kako je u drvnom sektoru veliki problem nedostatak stručnih radnika i zato je klaster inicirao projekt i njegov je nositelj.



- U mojoj tvrtki nedostaje stolara, pomoćnih radnika i drugih struka u drvnom sektoru, a slično je i u drugim pogonima u našem kraju. Kao poslodavac držim kako plaće u ovom sektoru nisu atraktivne i pokušavamo na sve načine povećati ih kroz naknadu za topli obrok, prijevoz... Mi smo spremni platiti sve poreze i doprinose kao i do sada, ali tražimo da se pronađe način kako bi se dio tih sredstava vratio, ne poslodavcima, nego na žiroračun naših zaposlenika. Kada bi plaća u tom slučaju bila 5500 ili 6000 kuna, to bi bilo zadovoljavajuće. Očekujem da će se od ovih 30 mladih bar njih 25 zaposliti u našim drvoprerađivačkim pogonima - kaže Mijo Ćošković. Miroslav Flego
Više posla, a trebale bi rasti i plaće
- Hvalevrijedni su ovakvi projekti koji pridonose povećanju zapošljivosti teže zapošljivih skupina na tržištu rada, kao što su ovakve osobe – kaže predstojnik HZZ-a Područnog ureda Vinkovci Dražen Jerković.

Župan Damir Dekanić podsjeća kako je nedavno u Vinkovcima otvoren studij drvne tehnologije pri Šumarskom fakultetu u trajanju od tri godine, što je velika stvar za drvoprerađivače, a u gradu je i Drvodjelska tehnička škola, pa drži kako će u drvnom sektoru u budućnosti biti velike mogućnosti zapošljavanja, ali i porasta plaća koje su sada niske.

Hrvatska danas ima nešto veći prosjek od EU-a, pa je 20,5 posto mladih u NEET skupini nezaposlenih...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPĆINA IŠČEKUJE RAZGOVORE I NOVAC

"Poirot kod Strizivojne" čeka dva ministarstva

2

VRTIĆ BEZ RAVNATELJICE

Plečić: Općina me ignorirala

3

KARANAČKA ULICA ZABORAVLJENOG VREMENA

Svaki predmet naći će se u Registru kulturnih dobara