Regija
UZ OBILJEŽAVANJE DANA GRADA I BLAGDANA SVETOG MIHAELA

Predstavljena knjiga o Čaruginu životu
Objavljeno 28. rujna, 2021.
DONJI MIHOLJAC



Mladi povjesničar, Virovitičanin Vlatko Smiljanić u velikoj dvorani dvorca Mailath predstavio je svoju novu knjigu ‘‘Čaruga: životopis slavonskog razbojnika Jovana Stanisavljevića 1897.- 1925.", te donjomiholjačkoj publici otkrio zanimljive detalje iz Čarugina života. Autor je rekonstruirao Čarugin životni put, od rođenja u mjestu Slavonske Bare do smrti na vješalima u Osijeku. Razbojničku karijeru Čaruga je započeo u poratnom razdoblju u zelenom kadru te s vremenom postao razbojnička legenda, a pripisivale su mu se i pljačke koje nije počinio. Knjiga činjenično i na uzbudljiv način prikazuje Čarugine pohode, pljačke, sudske procese te naposljetku i stanje u tadašnjoj državi.



Istraživanje Jovana Stanisavljevića Čaruge i njegova lika i (ne)djela autor je utemeljio isključivo na arhivskim dokumentima, sudskim spisima, člancima iz periodike i ostalim relevantnim izvorima.



– Na temelju policijskih i sudskih spisa, tadašnjih tiskovina, ali i usmenih predaja nastao je ovaj povijesno utemeljen životopis o Čarugi. Važno je upoznati povijest i zanimljivost svog zavičaja. Mislim da je zanimanje javnosti za Čarugu i dalje veliko. Utemeljena istina o Čarugi mora se znati – istaknuo je Smiljanić.

S.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike