Regija
15. TOVARNIČKI JESENSKI FESTIVAL 1. I 2. LISTOPADA

Najteže bundeve i najduže tikve, pekmezi i rakije, besplatni grah...
Objavljeno 28. rujna, 2021.
TOVARNIK



Ovogodišnji, 15. tovarnički jesenski festival odvijat će se 1. i 2. listopada - najavili su organizatori, Općina Tovarnik i Odbor za provedbu festivala. Manifestacija na koju uobičajeno dođu tisuće posjetitelja održat će se u središtu sela, a nudi zanimljive i raznovrsne događaje. Festival je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Prema programu, prvog će se dana u Vili Tovarnik, s početkom u 11 sati, održati Gospodarski forum Vukovarsko-srijemske županije "Razvoj sela u novoj financijskoj perspektivi", a uz lokalne čelnike sudjelovat će i razvojne agencije, LAG-ovi, agroklasteri, poljoprivredne zadruge te predstavnici resornog ministarstva. U večernjim je satima nastup Najboljih hrvatskih tamburaša.Drugog festivalskog dana tradicionalno se održavaju brojna natjecanja - za najtežu bundevu, za najdužu tikvu, za najbolje skuhani zeleni grah i za najbolje skuhani pekmez, gdje pobjednici, nakon vaganja, mjernja, kušanja, osvajaju vrijedne novčanenagrade. Kao i prijašnjih godina, na jubilarnom, 15. tovarničkom jesenskom festivalu očekuje se sudjelovanje velikog broja izlagača domaćih proizvoda iz Srijema - pekmeza, rakija, likera, vina, bundeva, meda, rukotvorina... Također, posjetiteljima će se predstaviti brojna kulturno-umjetnička društva. U sklopu festivala najavljen je i sajam poljoprivredne mehanizacije.

- Za sve sudionike i posjetitelje festivala priređujemo pravu kulinarsku atrakciju po promotivnoj cijeni, kao i besplatni kuhani grah - istaknuli su organizatori popularnog festivala. Nakon završetka natjecateljskog i kulturno-umjetničkog programa bit će nastup Sanje, Marinka, Zeca & benda s najvećim hitovima Novih fosila.

Inače, prošle se godine tovarnički festival - koji nazivaju i bundevijadom - nije održao zbog pandemije koronavirusa, pa su sudionici, a posebno uzgajivački divovskog povrća poput bundeva i tikvi, nestrpljivi u iščekivanju da pokažu plodove svog višemjesečnog truda. U tovarničkom je kraju nekoliko zaljubljenika u taj hobi okupljenih u tamošnju Udrugu uzgajivača tikava, bundeva, rajčica, kao i starih i egzotičnih sorti povrća i voća, a koja je nazvana "Breskorka", po zimskoj tikvi za pečenje koja se stoljećima uzgaja u Srijemu i nekad je bila glavni izvor prehrane, a danas je - delikatesa. S. Butigan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike