Regija
ŠUMARIJE U PONEDJELJAK KREĆU U OTKUP

Za kilogram žira hrasta lužnjaka plaćaju 9 kuna
Objavljeno 28. rujna, 2021.
Otkupljivat će samo kvalitetan žir, a onaj lošiji bit će vraćen skupljačima jer se takav ne može koristiti za pošumljivanje
ŽUPANJA



Već tradicionalno, početkom listopada otkup je žira, pa skupljači na području Vukovarsko-srijemske županije obilaze okolne šume u potrazi za područjima bogatima plodom hrasta lužnjaka, nadajući se da će im ove jeseni, za razliku od prošle, kada je urod izostao, bar donekle podebljati kućni budžet.



Brutoiznos


Skupljanje žira zahtjevan je posao koji treba obaviti na vrijeme, a za koji ne postoji mehanizacija. Stoga je potrebno angažiranje velikog broja ljudi, što čini dodatan izvor prihoda za lokalno stanovništvo.

U odgovoru na upit Glasa Slavonije iz Direkcije Hrvatskih šuma (HŠ) najavili su da će u ponedjeljak, 4. listopada, početi preuzimati žir skupljen u registriranim šumskim sjemenskim objektima. Uslugu skupljanja za žir hrasta lužnjaka i ove će godine, kao prethodne dvije, plaćati devet kuna za kilogram, a za žir hrasta kitnjaka kunu više.

Napominju da se zainteresirani trebaju javiti u šumariju kojoj gravitiraju te će ondje dobiti sve potrebne informacije i upute. Otkupljivat će samo kvalitetan žir, čvrst na dodir i sjajna oklopa, bez vidljivih oštećenja i rupa od parazita. A onaj lošije kvalitete bit će vraćen skupljačima jer nije za upotrebu i ne može se koristiti za pošumljivanje.

Pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti (obrtnici) koje su u sustavu PDV-a na obračunani iznos usluge skupljanja dodaju PDV. Cijena usluge skupljanja za građane je brutoiznos, u kojem su sadržani svi porezi i doprinosi, što znači da im nakon svih odbitaka ostaje oko sedam kuna za kilogram.

Plan otkupa


Na upit koliki je plan ukupnih potreba HŠ-a za žirom u 2021. godini nismo dobili odgovor. Lani je bilo planirano prikupiti oko 1.600.000 kilograma hrasta lužnjaka i 60.000 kilograma hrasta kitnjaka. Novac za otkup žira Hrvatske šume osiguravaju iz svog redovitog poslovanja, s ciljem osiguranja planirane proizvodnje kvalitetnih sjemenskih sadnica, koja je važan činidbeni faktor u šumskom gospodarenju.

Hrast lužnjak glavna je ekonomska vrsta u HŠ-u. Od iznimnog je značenja obnavljanje tih sastojina za održivo gospodarenje na postojećim šumskim površinama, kako bi se zadržala, pa i poboljšala, kvaliteta posađenog drveća. Ostvarenje plana otkupa ovisi o urodu. Kod lužnjaka on je dobar prosječno svake tri godine i tada su šumari u prilici nadoknaditi zaostatke iz prethodnih razdoblja. Nakon skupljanja sjeme prolazi propisane postupke ispitivanja kvalitete i klijavosti, nakon čega se unosi u već pripremljene sastojine ili će poslužiti za uzgoj sadnica u rasadnicima Hrvatskih šuma.

Na području Šumarije Županja napravljena je sortirnica i hladnjača za čuvanje žira, kapaciteta 250 tona, koja će se ove godine staviti u funkciju. Ondje će se skupljati i čuvati žir za potrebe pošumljavanja.

Inače, šume Spačvanskog bazena uglavnom su starijih dobnih razreda i u razdoblju od 10 do 15 godina mnoge će trebati obnovu.



Marija Lešić Omerović
dodatni prihodi
U SEZONI ŽIRA ZA LOKALNO STANOVNIŠTVO

"LANI NIJE SKUPLJEN NI KILOGRAM SJEMENA"
U izvješću o stanju šumarstva na području VSŽ-a za 2020., koje potpisuje voditelj Uprave šuma Vinkovci Krasnodar Sabljić, stoji kako se prošla godina neće pamtiti po urodu sjemena: “Izostao je urod naših glavnih vrsta, hrasta lužnjaka i poljskog jasena, tako da nije bilo skupljanja i nije skupljen ni kilogram sjemena. Od ostalih šumskih vrsta skupljeno je 8820 kilograma sjemena crnog oraha.” U rasadničkoj proizvodnji evidentirana je smanjena potreba za sadnicama poljskog jasena te se pojavljuje višak sadnica, za koje nema zainteresiranih.

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike