Svijet
IZBORI U NJEMAČKOJ

Izjednačena utrka CDU/CSU-a i SPD-a
Objavljeno 27. rujna, 2021.
Prema prvim izlaznim anketama, i demokršćani iz Unije CDU/CSU i socijaldemokrati (SPD) osvojili su u nedjelju isti broj glasova na njemačkim parlamentarnim izborima, dok su Zeleni na trećem mjestu. Prema rezultatima instituta Infratest dimap za ARD/ZDF objavljenim po zatvaranju birališta, Unija CDU/CSU osvojila je 25 posto glasova, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) također 25 posto, Zeleni su osvojili 15, Alternativa za Njemačku (AfD) 11, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 11, a stranka Ljevica pet posto glasova birača.

Njemački građani u nedjelju su birali 20. saziv Bundestaga, a u saveznim pokrajinama Berlin i Mecklenburg – Zapadno Pomorje i pokrajinske parlamente. Očekuje se da će nakon izbora formiranje koalicija biti izuzetno teško. Bez obzira na to koja od stranaka osvoji najviše glasova, bit će vjerojatno potrebna koalicija triju stranaka. Trenutačno su u opciji koalicije stranaka Zeleni i FDP (liberali) ili s Unijom ili sa SPD-om na čelu. H
MANJE BIRAČA, VIŠE ZASTUPNIKA
Na izborima je pravo glasa imalo oko 60,4 milijuna Nijemaca, što je gotovo milijun manje nego na parlamentarnim izborima 2017. Oko 2,8 milijuna ljudi glasalo je prvi put. Dvadeseti saziv Bundestaga mogao bi biti i najveći do sada. Broj zastupnika također je u stalnom porastu, a u aktualnom sazivu iznosi 709. Minimalno u Bundestagu može biti 598 zastupnika, ali njihov broj raste zahvaljujući kompliciranom izbornom sustavu.

Najčitanije iz rubrike