Novosti
NA TEREN KREĆU POPISIVAČI

Popisano više od 1,3 milijuna građana
Objavljeno 27. rujna, 2021.

U nedjelju u ponoć završena je prva faza popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj 2021. godine, a koja se obavljala samopopisivanjem građana preko sustava e-Građani. Prema izvješću Državnog zavoda za statistiku, do 26. rujna u 15 sati, uspješno je popisano više od 1.326.000 građana.Prema podatcima o broju popisanih osoba u fazi samopopisivanja na portalu e-Građani, od ukupnog broja samopopisanih osoba najviše ih se, ukupno 403.183 građanina, na taj način popisalo u Gradu Zagrebu. Sljedeća je Splitsko-dalmatinska županija, sa 132.662 samopopisana građanina, a slijedi Primorsko-goranska županija, sa 113.518. U Osječko-baranjskoj županiji popisalo se 70.666 građana, u Vukovarsko-srijemskoj njih 29.595, u Brodsko-posavskoj 26.358, u Požeško-slavonskoj 14.230, a u Virovitičko-podravskoj 14.215.

U ponedjeljak, 27. rujna, počinje druga faza popisa, kada na teren izlaze popisivači. Iz Državnog zavoda za statistiku ističu kako popisivači prilikom terenskog popisivanja dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove, a od onih koji su se popisali samostalno preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja. Popisivači će imati majice i maske s obilježjima popisa 2021., akreditacije i prijenosna računala, kao i EU digitalne COVID potvrde, te će ih stoga građani moći lako prepoznati. Terenski dio popisa traje do 17. listopada, a u njemu je angažirano oko 8000 popisivača i kontrolora. Osobama koje se nisu popisale same, ako ih ne zateknu kod kuće, popisivači će ostaviti obavijest o dolasku, termin novog dolaska i broj telefona na koji ih građani mogu kontaktirati radi dogovora.

Podsjetimo kako je cilj popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova. Rezultati popisa osim za analizu njime utvrđenoga stanja služe i za analizu promjena u odnosu prema prethodnim popisima te za prognoze kretanja određene pojave, ističe DZS. Prvi rezultati popisa mogli bi biti objavljeni krajem godine. D.Pav.
U Osječko-baranjskoj županiji do nedjelje u 15 sati popisalo se 70.666 građana

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ VIŠE OD TRI TISUĆE NOVIH SLUČAJEVA

U VSŽ umrla jedna, u OBŽ četiri osobe

2

U HRVATSKOJ BROJ NOVOZARAŽENIH PREŠAO 3,5 TISUĆE

OBŽ: Umrle dvije osobe, 171 novi slučaj zaraze
VSŽ: 103 pozitivnih, jedna osoba umrla

3

TREĆA I "BOOSTER" DOZA PROTIV COVID-19

Mobilni timovi cijepit će
u OBŽ-u na licu mjesta