Regija
STIGLA DOBRA VIJEST

Financirat će se i nabava opreme za navodnjavanje
Objavljeno 27. rujna, 2021.
Ministrica Vučković: Ministarstvo poljoprivrede raspisat će natječaj u prvoj polovini 2022. godine

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u prigodi dodjele ugovora za plasteničku proizvodnju najavila je sjajne vijesti za poljoprivrednike Virovitičko-podravske županije, posebno one koji u budućnosti planiraju natapati svoje površine. Naime, Ministarstvo će u prvoj polovini 2022. godine raspisati natječaj za financiranje opreme za navodnjavanje.



– Preko Programa ruralnog razvoja na području Virovitičko-podravske županije realiziraju se tri vrlo vrijedna projekta navodnjavanja. Županija i poljoprivrednici često su nam isticali da bi bilo dobro imati poseban natječaj za financiranje opreme za navodnjavanje kako bi ta novoizgrađena javna infrastruktura navodnjavanja iz potencijala prerasla u pravu snagu i kako bismo olakšali poljoprivrednicima korištenje tako izgrađene javne infrastrukture. Nismo to mogli prije, ali mijenja se plan natječaja za 2021. godinu te izrađujemo prvu najavu za 2022. godinu i mogu reći da je takav natječaj za financiranje opreme za navodnjavanje planiran za prvu polovinu 2022. godine – najavila je ministrica Vučković.

Oduševljenje nije krio ni župan Igor Andrović, koji se duže vrijeme zauzimao za raspisivanje takvog natječaja.

– Izuzetno me veseli najava posebnih natječaja za opremu za navodnjavanje. Znamo da smo kao županija jedan od lidera po ulaganju u sustave navodnjavanja, ali kako bi ti sustavi bili u još većoj funkciji, bile su potrebne ove mjere, a to je da našim poljoprivrednicima koji su u obuhvatu sustava navodnjavanja pomognemo da kupe opremu i da se tim sustavima koriste. U ovoj se sušnoj godini posebno pokazalo koliko znači sustav navodnjavanja i koliko povećava konkurentnost svakog poljoprivrednika – naglasio je župan Andrović.

Virovitičko-podravska županija je, svojim i europskim sredstvima, izgradila i pustila u funkciju tri sustava navodnjavanja: Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac. Trenutačno se gradi sustav Kapinci – Vaška II. U budućnosti će Virovitičko-podravska županija imati 10.000 hektara navodnjavane površine i bit će hrvatski lider po tome.



Dijana Stanić Rešicki
Za uzgoj u plasteniku 2,25 milijuna kuna
Inače, ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je pet novih ugovora o potpori iz Programa ruralnog razvoja za ulaganja u proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru – plasteniku. Riječ je o projektima ukupne vrijednosti odobrene potpore od 2,25 milijuna kuna i ukupne investicije od oko 3,5 milijuna kuna.

– Prosječni udio potpore je oko 70 posto i riječ je o projektima koji su mogli dobiti najviše 150 tisuća eura potpore. To su još jedne u nizu odobrenih potpora na ovom području. Inače, do sada je na području Virovitičko-podravske županije ugovoreno projekata ili dano potpora nešto više od milijardu kuna, pri čemu je nešto više od 900 milijuna kuna dosad isplaćeno – rekla je ministrica Vučković te dodala da su prije nešto više od godinu dana počeli objavljivati “precizne” natječaje namijenjene otklanjanju strukturnih jazova.

Ugovori su uručeni OPG-u Igora Brlasa, OPG-u Tomislava Jarnjaka, OPG-u Ines Skec, OPG-u Dominika Viljevca i OPG-u Roka Viljevca.

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

Najčitanije iz rubrike