Kultura
ANA BRNARDIĆ I ZRINKA POSAVEC U ĐAKOVU

Ozvučenje poezije spoj je poezije i glazbe
Objavljeno 27. rujna, 2021.
Dva ženska glasa ugodne, čiste, poput zagrijanog meda toploljepljive dikcije, uz violinu, koshi - zvono, okarinu i štapiće, ozvučila su svoju poeziju. Poezija je čitana, svirana, pjevana, praćena ritmičnim udaranjem štapića. Bilo je to gotovo jednosatno Ozvučenje poezije, a kako su dvije glazbenice i pjesnikinje Zrinka Posavec i Ana Brnardić nazvale svoj projekt koncertnog čitanja, sintetizirajući svoju suvremenu poeziju, glazbu, glasove, zvukove. Projekt je to u Godini čitanja, a koji podupire i Ministarstvo kulture i medija. Obuhvaća pet gostovanja; u Đakovu je održan prošlog vikenda nakon gostovanja dvojca Posavec-Brnardić u Osnovnoj školi Darda i Gradskoj knjižnici Vukovar, a 30. rujna završava u Gimnaziji Sisak. U Đakovu je realiziran uz Gradsku knjižnicu i čitaonicu Đakovo, te Centar za kulturu.

Dvije glazbenice i pjesnikinje uglazbile su, upjevale svoju suvremenu poeziju. Dvadeset pjesama izvedenih tijekom Ozvučenja poezije su iz zbirki "Vuk i breza" i "Postanak ptica", Ane Brnardić, te "Pjevaj, Molly" i rukopisa "Maria Callas se baca u more" Zrinke Posavec. Suptilno, tankoćutno, delikatno. Poput suptilne poezije "Dječak" i "Ljubav" Ane Brnardić, ili snažne "Autobiografije - žena, žena, žena Callas, odnosno Divlji jelen" Zrinke Posavec. Njihova poezija njihov je doživljaj tijela, svakodnevice, žene, kaosa, ljubavi, duše, nemira, krhkosti, očekivanja... "Oči ugljen/perje udovice/pleši, pleši crni kos/sjedim ti na ramenu/nosiš me"..., kaže u pjesmi "Kos" Zrinka Posavec. "Izlegla se iz kamena/izustila ooo/u gorku travu umiješala med iz očiju/i uskočila mi u dlan/koji sam pružila nepoznatom čovjeku", kaže u "Ljubavi" Ana Brnardić.

- Ozvučenje poezije spoj je poezije i glazbe, promicanje čitanja, ali i pisanja - rekla je Posavec, koja je s Brnardić iz publike, koju su pozvale na interakciju, dobile poruku kako je ovakav program za đakovačku publiku bila potpuna novost, ali i pun pogodak.

Zrinka Posavec pjesnikinja je i glazbenica, objavila je dvije pjesničke zbirke, od kojih je nova "Pjevaj, Molly" (2020). Objavila je tri samostalna glazbena albuma, ove godine "Pjesme o ljubavi i tijelu" (Croatia Records). U njezinoj se glazbi razvija susret klasičnog i tradicijskog. Bavi se etnomuzikologijom i voklalnom pedagogijom. U njezinoj poeziji tijelo je senzualni i glazbeni instrument, a pjesme ocrtavaju polje zemaljskog i karnalnog, kao i težnju za njihovom sublimacijom. Ana Brnardić je pjesnikinja, autorica pet pjesničkih zbirki od kojih je posljednja "Vuk i breza" (2019.). Knjige poezije prevedene su joj i objavljene u Rumunjskoj, Švedskoj i Francuskoj. Uređuje knjige, piše i objavljuje književne kritike, prevodi poeziju i prozu s rumunjskog jezika, surađuje kao violinistica u raznim projektima. U njezinoj poeziji riječ je o unutarnjem doživljaju glazbe i njezine nepredočivosti. Pjesme su uređene logikom sna i bajke, pa i kad govori o svakodnevnom osobnom iskustvu. S.Župan
Poetsko-glazbeni je to projekt Zrinke Posavec i Ane Brnardić,

20 naslova poezije

uz glas, violinu...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u