Kultura
MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE U OSIJEKU

Hebrejska književnost od antike do danas
Objavljeno 27. rujna, 2021.
Predavanje Paule i Gorana Rema nazočne je podrobnije upoznalo s bogatom poviješću te novom generacijom hebrejskih autora

Književnica Paula Rem i profesor književnosti Goran Rem su u svečanom foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku održali predavanje pod nazivom "Hebrejska književnost od antike do danas". Organizirano u sklopu manifestacije Mjesec židovske kulture, predavanje je nazočne podrobnije upoznalo s bogatom poviješću hebrejske književnosti, od židovske Biblije ("Tanakh") preko srednjeg vijeka i modernog doba pa sve do novijih generacija hebrejskih autora.



- ‘Hebrejska književnost od antike do danas‘ prilično je sveobuhvatna, ali i bitna tema jer se nalazimo u Godini čitanja u Hrvatskoj. Hebrejska je književnost osnova cjelokupne civilizacijske književnosti, na nju se na neki način oslanja čitava judeokršćanska tradicija. Stoga smo ovim predavanjem nastojali pokriti neke od tema iz antičke, srednjovjekovne i moderne hebrejske, ali i iz suvremene izraelske i židovske književnosti, te na kraju sve povezati s hrvatskim autorima koji u svojim djelima tematiziraju židovske motive, počevši od prošloga stoljeća i Augusta Cesarca. Iako to možda ne vidimo uvijek i nismo uvijek toga svjesni, judeokršćanske su vrijednosti temelji današnje civilizacije. Posvuda su oko nas; u književnosti, filmu, pričama na koje svakodnevno nailazimo u medijima... To, dakle, nije nešto udaljeno i egzotično, kao što ljudi često misle - rekla je Paula Rem.

Paula Rem predstavila je hebrejsku književnost od antike sve do 20. stoljeća, vodeći okupljene u foajeu osječkog HNK-a kroz povijest sa svim elementima judaizma. Govorila je pritom o "Tanakhu" i knjigama koje se nalaze u njemu, s naglaskom na "Toru", uz koju je usko vezan židovski identitet, o tzv. rabinskom periodu tijekom kojeg su nastale osnovne židovske knjige poput "Mišne" i "Gemare", te o midrašu kao kratkoj pripovjednoj formi koja je približavala biblijske priče tadašnjim čitateljima. Također je pričala o židovskom prosvjetiteljskom pokretu haskali i osnivaču moderne hebrejske književnosti Mosheu Chaimu Luzzattou, kao i o cionističkom pokretu i autoru rječnika modernoga hebrejskog jezika Eliezeru Ben-Yehudi.

Goran Rem je u svome izlaganju obuhvatio najznačajnija imena hebrejske književnosti 20. stoljeća, kao što su Hayim Nahman Bialik i Shaul Tchernichovsky, te suvremenu izraelsku i židovsku književnost. Tako je nazočnima predstavio najznačajnije odlike stvaralaštva Amosa Oza, Davida Grossmana, Nira Barama, Ephraima Kishona i Etgara Kereta, a dotaknuo se i brojnih "židovskih genija unutar korpusa različitih svjetskih književnosti", među kojima su Isaac Bashevis Singer, Allen Ginsberg, Paul Auster, Heinrich Heine, Franz Kafka, Leonard Cohen, Miklós Radnóti, Danilo Kiš i August Cesarec.

U glazbenom dijelu programa nastupio je učenik Glazbene škole Franje Kuhača, jedanaestogodišnji Ivan Bulić (dječački sopran), uz klavirsku pratnju mr. sc. Ivančice Hinek, prof. Kao uvod u predavanje, dvojac je izveo poznate izraelske skladbe "Yerushalayim Shel Zahav" (Naomi Shemer) i "Eli, Eli" (Hannah Szenes). Mjesec židovske kulture završen je u subotu navečer besplatnom projekcijom izraelskog filma "Oprost" u Kinu Urania.



Danijel Miklić
Paula Rem

književnica

Ovo je sveobuhvatna, ali i bitna tema jer se nalazimo u Godini čitanja u Hrvatskoj. Hebrejska je književnost osnova cjelokupne civilizacijske književnosti, na nju se na neki način oslanja čitava judeokršćanska tradicija.

vrijednosti
TEMELJI

DANAŠNJE

CIVILIZACIJE

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike