Kultura
SAMOSTALNA IZLOŽBA OSJEČKOG FOTOGRAFA U VINKOVAČKOJ GALERIJI MERAJA

Balentić: Ova je izložba je neki presjek mojih interesa
Objavljeno 25. rujna, 2021.

Fotoklub Vinkovci nastavio je s održavnjem izložbi "u apsidi 3" u Galeriji fotografija Meraja - nakon prve izložbe ove godine, Marija Pranjkovića, izložbu je postavio Zlatko Balentić iz Osijeka, član Fotokluba Osijek.



Na izložbi je postavljeno 16 fotografija, no uz izložbu posjetitelji su mogli i poslušati predavanje "Kako gledati fotografiju-print", koje je prije Vinkovaca održano u Osijeku i Slatini.

- Nastavili smo suradnju dvaju fotoklubova, Osijeka i Vinkovaca, koja je bila malo otežana zbog pandemije, te smo se dogovorili da napravimo jednu izložbu, igrom slučaja to je bila moja izložba, koja je na neki način presjek mojih interesa, radova. U svojoj kolekciji fotografija imam jako puno fotografija, pa je bilo teško odabrati 16 fotografija za ovu izložbu u Vinkovcima. Među ovim fotografijama ima jedna fotografija koja je nastala na Sopotu u Vinkovcima. U svom radu najviše volim fotografirati ljude, to su portreti, spontane fotografije. Kad govorimo o samim portretima, postoji onaj moment kad vi znate da ste fotografirani, pa, recimo, pozirate, a s druge strane postoje scene iz života, gdje ljudi ne znaju da su fotografirani, onda to ukomponirate - ispričao je Balentić o samoj izložbi.

Nakon otvorenja izložbe održano je poučno predavanje za naprednije fotografe na kojem su posjetitelji mogli dobiti objašnjenja o nivoima fotografije - tehnički, estetski i psihološki dio, te kako postići razne svjetlosne efekte.

- Ova predavanja mogu puno pomoći fotografima, recimo, ja sam puno naučio na tim predavanjima u našem Fotoklubu Osijek. Na neki način ja sad vraćam dio duga mladim fotografima, jer znam da će to njima puno koristiti - rekao je Balentić.

Zlatko Balentić, dopredsjednik je Fotokluba Osijek od 2006. godine. Dosad je fotografije izlagao na više od 130 skupnih i deset samostalnih izložbi. Na ovoj, 11. samostalnoj izložbi, u Galeriji fotografija Meraja u Vinkovcima, autor se predstavio portretima, scenama iz života (lifephotos), pejzažima, arhitekturom, aktovima nastalima od Sopota i Osijeka, preko Italije i Budimpešte, sve do Kalifornije. Dobitnik je brončane FIAP medalje na 30. Zagreb salonu i zlatne FIAP medalje na 1. međunarodnom salonu podunavskih zemalja Osijek. Godine 2008. s jednom fotografijom predstavlja Hrvatsku na 29. međunarodnom FIAP biennalu crno-bijele fotografije u Češkoj.


Mario Kokaj
MOŽE SE POGLEDATI DO SREDINE LISTOPADA
Kako su izložbe "u apsidi" zamišljene da se predstave autori koji prvi put negdje izlažu, možemo reći da je izložba Zlatka Balentića malo iskočila iz tog okvira, no Balentić je prvi put izložio svoje radove u Galeriji fotografija Meraja. Izložbu je prigodnim riječio otvorio Dražen Bota, predsjednik Fotokluba Vinkovci, a svi oni koji nisu bili na otvorenju izložbe osječkog fotografa Zlatka Balentića izložbu mogu razgledati do sredine listopada utorkom, petkom i nedjeljom u Galeriji fotografija Meraja od 18.30 do 20.30 sati.

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića