Crna kronika
POLICIJA UPOZORAVA NA OPREZ ZBOG MAGLE I SKLISKIH CESTA

U nesrećama na krajnjem istoku Slavonije u dva dana dvoje mrtvih
Objavljeno 24. rujna, 2021.
Dvije su osobe smrtno stradale, a sedam je ozlijeđeno (pet teže i dvije lakše) u prometnim nesrećama koje su se u samo dva dana, 21. i 22. rujna, dogodile na vukovarsko-srijemskom području. Crna statistika za 2021. govori o 10 izgubljenih života u prometu, a u cijeloj prošloj godini bilo je 11 poginulih.

Nažalost, i Dan bez poginulih u prometu, 21. rujna, nije kao prijašnjih godina prošao bez smrtnog stradavanja jer je tog jutra 50-godišnjakinja iz Starih Mikanovaca smrtno stradala u teškoj prometnoj nesreći u Vođincima kod Vinkovaca zbog neprilagođene brzine i bez, kako su napomenuli iz policije, korištenja sigurnosnog pojasa. Dan poslije 61-godišnji vozač iz Vrbanje poginuo je u slijetanju s ceste između Vrbanje i Otoka. U automobilu prevrnutom na krov lakše je pritom stradala 46-godišnja suvozačica iz Soljana. Istog dana dogodile su se još dvije teške nesreće. Na cesti između Cerne i Babine Grede u županjskom kraju u sudaru dva vozila oko 16.40 teško su stradala oba vozača i dvoje putnika.

- Automobilom slavonsko-brodskih oznaka upravljao je 63-godišnjak iz Sikirevaca iz smjera Cerne prema Babinoj Gredi, no ulaskom u zavoj zbog neprilagođene je brzine prešao na suprotni prometni trak gdje je došlo do udara u automobil vinkovačkih pločica kojim je iz suprotnog smjera naišao 48-godišnjak, također iz Sikirevaca. Zbog udara vozilo 48-godišnjaka odbačeno je u kanal, a u nesreći su oba vozača teže ozlijeđena, kao i putnik i putnica u vozilu 48-godišnjaka - kazao je o nesreći policijski glasnogovornik Dragoslav Živković.

U Mohovu je kod Iloka, pak, lakše stradao 23-godišnji pješak kojeg je "zahvatila" traktorska prikolica. Mohovljani pričaju da je došlo do "proklizavanja na inače opasnoj cesti u razdoblju kiša", pa razmišljaju i o blokadi državne ceste D2 dok se, kako kažu, ne riješi problem te (ne)sigurne prometnice. Policija o toj nesreći oko 15 sati navodi da je 37-godišnjak iz Štitara traktorom zbog neprilagođene brzine prešao na suprotni prometni trak i udario u zemljano uzvišenje, a k tome se prikolica traktora na nizbrdici odvojila i nastavila kliziti, ozlijedivši pješaka koji je išao rubom ceste prema Šarengradu. U Mohovu pričaju i da još tri vozila nisu uspjela zakočiti, pa su oštećena, među kojima, navodno, kamion i Hitna pomoć.

U nesreći u Cerni oko sat nakon ponoći teško je ozlijeđen 69-godišnjak iz Vodica kada je vozeći kombi vinkovačkih pločica "zbog nepridržavanja kretanja sredinom prometnog traka, kotačima zahvatio zemljanu površinu, sletio s kolnika i zaustavio se udarom u drvo". Nakon nemilih prizora s prometnica PU vukovarsko-srijemska upozorila je vozače motornih vozila da prilagode brzinu kretanja vozila trenutnim uvjetima na kolniku koji će zbog dolaska maglovitih i hladnijih dana biti obložen skliskim vlažnim slojem, a pješake, bicikliste i vozače romobila da obvezno pri uvjetima smanjene vidljivosti koriste reflektirajući prsluk ili nose odjeću s reflektirajućim oznakama. Vozače traktora i svih radnih strojeva podsjeća se da su dužni nanose blata ili rasutog tereta ukloniti s ceste.

Policija opetovano upozorava i na korištenje sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige ističući kao je to važno "ne zato da se izbjegne kažnjavanje, već poveća stupanj vlastite zaštite koji u trenutku ugroze može spasiti život". S.Butigan
7

osoba ozlijeđeno je u nesrećama u samo dva dana

Najčitanije iz rubrike