Crna kronika
UHIĆENI ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

Iz Bosne su u Hrvatsku po cijeni od 400 eura po osobi prebacili najmanje 100 ljudi
Objavljeno 24. rujna, 2021.

Zbog sumnje da su krijumčarili migrante iz BiH u Hrvatsku kaznenu je prijavu Uskoku podnijela PU uprava vukovarsko-srijemska, i to protiv osam hrvatskih državljana, (stari 52, 39, 18, 36, 38, 36, 62 i 35 godina) i 50-godišnjeg srpskog državljanina. Sumnjiči ih se da su zajedno s više osoba iz BiH nezakonito preko državne granice prebacivali strane državljane. Od svibnja do rujna prebacili su najmanje 100 stranaca, čiji je cilj bio zapad Europe, za 400 eura po osobi.



U akciji su sudjelovali policajci PU vukovarsko-srijemske, Pnuskok, policajci Brčko Distrikta BiH te Uskok, koji je protiv devetorke donio rješenje o provođenju istrage. "U sklopu kriminalističkog istraživanja u srijedu je, na području Vukovarsko-srijemske županije i Grada Zagreba, uhićeno pet hrvatskih državljana, jedan hrvatski i jedan srpski državljanin otprije se nalaze u istražnom zatvoru, a za dvojicom hrvatskih državljana se traga", naveli su iz vukovarsko-srijemske policije, dodajući da su kod uhićenih, a po nalogu Županijskog suda u Osijeku, provedene pretrage osoba, vozila, domova. Pronađeno je više mobilnih telefona, SIM kartica raznih operatora, 78.650 eura, 6000 kuna i 1710 konvertibilnih maraka, te razna korespondencija.

Prvih šest osumnjičenih tereti da su se od 1. lipnja do 25. kolovoza na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije te Zagreba povezali u zajedničko djelovanje s više nepoznatih osoba iz inozemstva u cilju da se materijalno okoriste nedopuštenim prevođenjem stranih državljana preko bosansko-hrvatske granice.

- Nakon što su s nepoznatom osobom iz Turske dogovorili prebacivanje većeg broja stranaca iz BiH u Hrvatsku za 400 eura po osobi, radi njihova daljnjeg prevoženja u Sloveniju, nepoznata osoba iz Turske organizirala je prevođenje stranaca preko bosansko-hrvatske granice. Strance je na dogovorenom mjestu preuzimao prvookrivljeni, koji ih je autima prevozio do šumskog predjela, a prothodnica mu je bio četvrtookrivljeni, u cilju uočavanja i izbjegavanja policijskih ophodnji. Potom su ostali okrivljeni strance preuzimali i prevozili do Zagreba. Na opisani je način u 25 navrata preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prebačeno najmanje 100 stranaca, za što su okrivljenici primili novac koji su sukladno ulogama međusobno podijelili - opisali su iz USKOK-a. Istražni zatvor predložen je za četiri okrivljenika. S.Butigan
Migrante su prebacivali čamcima preko Save 25 puta, a dobiveni novac međusobno su podijelili

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike