Crna kronika
PRIJEVARA KOJA JE TEŠKO SHVATLJIVA

"Trebala" dobiti milijun i pol dolara, a ostala bez 20.000 kuna
Objavljeno 24. rujna, 2021.
Nevjerojatno je koliko osoba postane žrtvama internetskih prevaranata, a najnovije su dvije žene sa šireg osječkog područja. Kako priopćava Policijska uprava osječko-baranjska, tijekom kolovoza ove godine 57-godišnja žena putem društvenih mreža stupila je u kontakt s nepoznatom osobom. Tijekom komunikacije nepoznata osoba rekla je da joj je poslala paket s milijun i pol američkih dolara, a 57-godišnjakinja treba uplatiti poštarinu kako bi preuzela paket. Prema dogovoru, uplatila je više od 20.000 kuna na nepoznati bankovni račun u inozemstvu. Paket joj do današnjeg dana nije stigao, niti je dobila povrat uplaćenog novca. Naravno, po uplati je prestala komunikacija s nepoznatom osobom. Policija nadležnom državnom odvjetništvu podnosi posebno izvješće i nastavljaju traganje za nepoznatim počiniteljem.

Na meti internetskih prevaranata sredinom rujna ove godine našla se i 56-godišnjakinja. Ona je putem Internet platforme, s njoj nepoznatom osobom, dogovorila najam stana u Njemačkoj. Potom je, prema prethodnom dogovoru, uplatila više od 20.000 kuna na račun banke u Španjolskoj. Nakon što je 56-godišnjakinja kontaktirala korisničku službu Internet platforme, saznala je da to nije njihov bankovni račun i da se radi o prijevari te uplaćeni novac nije dobila nazad. Shvativši da je prevarena, sve je prijavila policiji koja traga za nepoznatom osobom.

Policiji se zbog prijevare 22. rujna obratio i 20-godišnji mladić s područja Pleternice. On je početkom mjeseca putem društvene mreže ugovorio kupnju dijelova za automobil te nepoznatoj osobi uplatio nekoliko tisuća kuna na dostavljeni račun, no do današnjega dana dijelovi mu nisu isporučeni, niti mu se osoba više javljala. Slijedi daljnje kriminalističko istraživanje, dok će zaprimljena kaznena prijava biti proslijeđena nadležnom državnom odvjetništvu.

- Kako ne biste postali žrtva prevaranta, savjetujemo vam da olako ne prihvaćate neprovjerena poznanstva i neuobičajene zahtjeve za novčane uplate. Jedna od najučinkovitijih obrana od prijevara preko interneta je podizanje svijesti potencijalnih žrtava o opasnostima s kojima se mogu susreti na internetu - poručuju iz policije. S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike