Mozaik
ZAVRŠEN I DRUGI FILM IZ SERIJALA O PRAPOVIJESNOM VUČEDOLU

Premijera filma "Vučedolska jarebica" večeras u Vukovaru
Objavljeno 24. rujna, 2021.

Nakon što je prvi film znanstveno-povijesnog serijala o vučedolskoj kulturi, a koji se od 2019. godine snima u Vukovaru pod nazivom "Vučedolske tajne", polučio izvrsne rezultate na europskim i svjetskim festivalima, pred vukovarskom je publikom večeras (24. rujna), premijera i drugog filma.



Premijerno se drugi film "Vučedolska jarebica" gleda u 19.30 sati, u vukovarskom Cinestaru, moguće je i više projekcija iste večeri (zbog mjera glede koronakrize), a prva dva filma bit će, najavljuje se, u Vukovaru i naknadno prikazivana. Prvi je film, inače, naslovljen "Prapovijesna noć Venere i Marsa", a nakon druge filmske priče o vukovarskoj golubici/jarebici slijede još tri nastavka: "Noćno nebo", čije se snimanje privodi kraju, potom "Život Vučedolaca" i "Širenje Vučedolske kulture", koji se, pak, očekuju u 2022. godini. Serijal se snima prema scenariju poznatog hrvatskog istraživača Vučedola arheologa Aleksandra Durmana i u režiji Darka Puharića.

Kako su prof.dr.sc. Durman i Puharić rekli prilikom prijma u gradskoj upravi Vukovara uoči premijere, petodjelnim filmskim serijalom obuhvaćeni su najznačajniji detalji iz života Vučedolaca, kao i brojni geografski i povijesni elementi o toj kulturi koja je dominirala Europom prije 5000 godina. Projekt se, naime, realizira uz potporu Grada Vukovara.

Prema Durmanovim riječima, arheološki lokalitet Vučedol reklama je za Vukovar, istočnu Slavoniju, Republiku Hrvatsku, ali i za cijelu Europu.

- Istraživanjima o Vučedolu bavim se od 1981., dakle već 40 godina, i zadovoljstvo mi je istaknuti da je mnogo toga prvog što se dogodilo u Europi ostvareno upravo u okvirima vučedolske kulture. Najviša razina indoeuropske civilizacije krenula je upravo s Vučedola - rekao je Durman, i podsjetio kako su Vučedolci bili znatno ispred vremena u kojem su živjeli (3000. - 2500. godine pr. Kr.), i tada proizvodili obuću za lijevu i desnu nogu, imali standard vrata kakav se i danas koristi, proizvodili alate, broncu… Valja pritom reći i da je Durman, upravo zbog zasluga u istraživanju Vučedola, prošle godine proglašen i počasnim građaninom Vukovara.

Rečeno je i da je "Vučedolska jarebica" posvećena metalurgiji prapovijesnih Vučedolaca. A ta ptica, danas simbol Vukovara, otkopana je na kultnom mjestu arheološkog lokaliteta Vučedol 1938., i predstavlja jarebicu, a stara je oko 5000 godina... Kako je kazao gradonačelnik Ivan Penava, Grad Vukovar prepoznao je "sjajnu ideju i odlučio velikim dijelom sufinancirati projekt koji kroz kvalitetnu prezentacijsku priču utemeljenu na znanstvenim saznanjima predstavlja dobitnu kombinaciju za promociju kulturne baštine, ali i za širenje znanja o povijesti vukovarskog kraja".

Redatelj Puharić, pak, izlaganje je zaključio riječima kako se "takva bogata europska baština morala ekranizirati". Rekao je i da se cijeli dokumentarno-igrani serijal "Vučedolske tajne" snima u visokoj 4K rezoluciji, a u njemu sudjeluju profesionalni i amaterski glumci.


Sanja Butigan
Aleksandar Durman

arheolog

Zadovoljstvo mi je istaknuti da je mnogo toga prvog što se dogodilo u Europi, ostvareno upravo u okvirima vučedolske kulture. Najviša razina indoeuropske civilizacije krenula je upravo s Vučedola.

u serijalu
SNIMIT ĆE

SE JOŠ TRI

NASTAVKA

Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike