Kultura
DRUGA SLIKOVNICA SLAVNOG GLUMCA

Sobinova priča o prijateljstvu
Objavljeno 24. rujna, 2021.
Nakon velikog uspjeha prve slikovnice poznatog glumca Slavka Sobina "Šapice", koja je u rekordnom roku osvojila srca mališana i njihovih roditelja, objavljena je druga, koji donosi nove priče neodoljive pseće družine. Slikovnica "Šapice i tajna zelene loptice" donosi divnu i vrlo poučnu priču o važnosti prijateljstva, toleranciji i prihvaćanju drukčijih, o važnim stvarima kojima djecu treba naučiti u najranijoj dobi.

- Kad radiš dobre stvari, e onda stvaraš bolji svijet. A kad osjećaš da stvaraš bolji svijet, onda se nikome ne moraš time hvaliti. Onda to može biti tvoja tajna. Dobrota je nešto što nosiš u sebi i iz nje djeluješ i radiš čarobne stvari - poruka je iz slikovnice.

Glavni likovi su Mrš i Dona, najbolji su prijatelji, koji sada i žive zajedno. Jako se vole, ali još uvijek uče jedno od drugoga. Mrš je veseo pas kojem ne treba ništa osim slobode, a Dona - iako kućni pas - zna kako se rješavaju međuživotinjski odnosi u parku. Zahvaljujući tomu, udruženim će snagama riješiti mnoge neobične situacije koje se događaju na igralištu, pa čak i onu najstrašniju: suočit će se sa psom od kojeg svi strahuju, a zove se - Vuk!

Prva Sobinova slikovnica "Šapice", koja je izišla protekle veljače, u manje je od godinu dana dobila svoje drugo izdanje. Podsjetimo, prošlo je punih deset godina od kada je kazališni, televizijski i filmski glumac Slavko Sobin napisao predstavu "Šapice", koja je osvojila brojnu najmlađu publiku. Nakon kazališnih dasaka ta bezvremenska priča o prijateljstvu dobila je svoje mjesto i na policama knjižnica, knjižara i brojnih domova. U toj se slikovnici upoznaju i sprijatelje dva različita psa, protagonisti i ove nove priče.

Sobin je rođen u Splitu, studirao u Los Angelesu, a vratio se kući jer mu je, kako kaže, doma najljepše. Voli obitelj, prijatelje, pse i prirodu. U svojoj karijeri ističe nagradu za predstavu "Srce na sceni", projekt s mladima s cerebralnom paralizom, koji je dandanas njegov najveći životni ponos.

Omiljene četveronožne junake slikovnice "Šapice i tajna zelene loptice" ilustrirao je Patricio Alejandro Aguero Marino, koji se bavi scenografijom, kostimografijom, izradom marioneta, animacijom i ilustracijom. Posljednjih je godina za Mozaik knjiga ilustrirao slikovnice "Orašar", "Vuk i sedam kozlića", "Dječji bonton", "Šegrt Hlapić" i "Andersenove bajke". T.K.
Dobrota je nešto

što nosiš u sebi i iz

nje djeluješ i radiš

čarobne stvari - poruka je iz slikovnice

2

različita psa sada su prijatelji koji žive zajedno, a male čitatelje poučavaju toleranciji

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike