Kultura
FERIČANCI

Novi ogranak Matice hrvatske i izložba lončara
Objavljeno 24. rujna, 2021.
Organizacijski odbor poziva na predstavljanje Ogranka Matice hrvatske u Feričancima, koje će se održati u Domu kulture danas, 23. rujna, u 18 sati. U okviru predstavljanja novoosnovanog feričanačkog ogranka MH bit će otvorena izložba Feričanački lončari, postavljena u suradnji sa Zavičajnim muzejom Našice. Izložba je postavljena u vatrogasnom domu u Feričancima, a moći će se razgledati od 25. rujna do 3. listopada. Feričanci su već početkom 19. stoljeća bili važan lončarski obrtnički centar, koji je opskrbljivao velik dio središnje i istočne Slavonije. Prije Prvog svjetskog rata tržište su imali i u mađarskom dijelu Baranje. Lončarski je obrt svoj vrhunac doživio na prijelomu 19. i 20. stoljeća, kada je u selu djelovalo više od 20 lončara, a sredinom 20. stoljeća potpuno je nestao. Baština feričanačkih lončara čuva se u zbirci Zavičajnog muzeja Našice.

Osobitost feričanačkih lončara bila je posebna nijansa plave cakline, čiju su pripremu generacijama brižno čuvali i tajili. Muzejska zbirka obuhvaća posuđe namijenjeno pripremanju, posluživanju, čuvanju i transportu hrane, kućanski i osobni pribor, posude namijenjene gospodarskim poslovima te pećnjake.

Sačuvani su i najvažniji dijelovi lončarske radionice: lončarska klupa s nožnim lončarskim kolom i priborom, kamen za usitnjavanje gline, korito za miješenje gline, žrvanj za usitnjavanje pigmenta za dobivanje boje i cakline. S.Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike