Novosti
ZDRAVSTVENI SUSTAV POD SVE VEĆIM PRITISKOM

U rujnu se udvostručio broj pacijenata na respiratoru u Osječko-baranjskoj županiji
Objavljeno 22. rujna, 2021.
COVID potvrde u zdravstvu i socijalnom sustavu uvode se zbog podizanja razine sigurnosti

Početkom rujna na području Osječko-baranjske županije bilježeno je dnevno između 20 i 30 hospitaliziranih osoba pozitivnih na koronavirus u osječkom Kliničkom bolničkom centru i Općoj županijskoj bolnici u Našicama, od čega su od jedan do dva pacijenta zbog težih problema bila na respiratoru. U posljednjih pet dana ovog mjeseca brojke hospitaliziranih osoba s pozitivnim nalazom na COVID-19 kreću se između 37 i 40, a broj pacijenata na respiratoru je također povećan i kreće se između pet i sedam osoba.



Novih 1812 slučajeva


Znakovito je dakle da broj novooboljelih raste i na ovom području, no više zabrinjava činjenica da raste i broj hospitaliziranih i onih koji zbog težeg oblika bolesti završavaju na respiratoru. Iz županijskog Stožera civilne zaštite i dalje pozivaju građane da se odazovu cijepljenju jer između 80 i 90 posto hospitaliziranih te onih koji moraju na respirator su pacijenti koji nisu cijepljeni ni jednom dozom cjepiva.

Prema podacima županijskog Stožera civilne zaštite objavljenim u srijedu, u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađena su 394 uzorka od kojih je 87 nalaza pokazalo pozitivan rezultat na koronavirus. Najviše je novopozitivnih osoba, čak 28, na području Osijeka. Na bolničkom liječenju je 37 osoba, i to u osječkom KBC-u 30 i sedam u Općoj županijskoj bolnici Našice. Na respiratoru je pet pacijenata. Trenutačno se 894 osobe u Osječko-baranjskoj županiji nalaze u samoizolaciji.

U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 1812 novih slučajeva zaraze koronavirusom među 10.978 testiranih, a umrlo je 13 osoba, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva je 8389, među njima je 706 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je 87 na respiratoru. Od početka pandemije 8539 osoba zaraženih koronavirusom je umrlo.

Zaključno s 20. rujna utrošeno je 3.380.570 doza cjepiva, a cijepljeno je 44,10 posto ukupnog stanovništva, odnosno 52,93 posto odraslog stanovništva. Bar jednom dozom je cijepljeno 1.789.718 osoba, a od njih je cijepljenje završeno za 1.677.846 osoba (1.590.852 osoba s dvije doze i 86.994 osoba cjepivom Jannsen), što čini 49,70 posto odraslog stanovništva.

Od 1. listopada COVID potvrde će biti obvezne za sve zaposlene u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi, a ministar zdravstva Vili Beroš u priopćenju za javnost je istaknuo kako se ta mjera uvodi zbog podizanja razine sigurnosti, a ne zbog kažnjavanja bilo koga. "Ako netko ima bolji prijedlog od učinkovitih mjera koje uvodimo, neka javno kaže", istaknuo je Beroš u priopćenju.

Nije kazna


Navodi da je uvođenje obveze posjedovanja COVID potvrda u zdravstveni sustav i sustav socijalne zaštite s početkom listopada trenutačno najučinkovitiji način sprječavanja proboja virusa i širenja zaraze u zdravstvenim, ponajprije bolničkim, ustanovama te domovima za starije i nemoćne. "Riječ je o najugroženijim skupinama među kojima se bilježe najteže posljedice zaraze. Predložene mjere stručno su i znanstveno utemeljene i u praksi potvrđene kao najučinkovitije i bolje od toga, bar za sada, nemamo", kazao je ministar zdravstva. Podsjeća da će prema tim novim mjerama, svaki zaposlenik u sustavima zdravstva i socijalne skrbi imati obvezu prilikom dolaska na radno mjesto pokazati potvrdu o cijepljenju protiv COVID-19, odnosno o preboljenju zaraze ili negativan PCR ili antigenski test na COVID-19. "Cilj nam je sigurnost svih, a ne kažnjavanje bilo koga. Poštujemo svaki osobni odabir, pa je zaposlenicima omogućen izbor između potvrda i redovitog testiranja kako bi mogli ostvariti svoje pravo na normalan rad", ističe Beroš. Dodaje kako je svjestan kritika da ćemo još neko vrijeme zajedničkim novcem plaćati testiranja onima koji se nisu cijepili ili preboljeli zarazu, no kaže da je želja svima osigurati jednake uvjete prava i pristupa radu.

Navodi da je najveći broj djelatnika koji u tim sustavima rade izravno s pacijentima i korisnicima već cijepljen. Dodaje da će preostali dio zaposlenika imati priliku to učiniti, ako se na to odluče, u sljedećem razdoblju, a oni koji ustraju u odbijanju cijepljenja, morat će se redovito testirati. Sve ustanove u zdravstvu i socijalnoj skrbi osigurale su zbog toga dovoljne količine PCR i antigenskih testova, a svaka od njih priprema se za nove mjere sukladno uvjetima i organizacijskim mogućnostima. Ministarstvo zdravstva naložilo je svim sastavnicama zdravstvenog sustava organizaciju učinkovitog evidentiranja COVID potvrda kao i redovitog testiranja zaposlenika.



Tomislav Prusina
MOGUĆ GUBITAK NAKNADE ZA RAD
”Oni koji će bez opravdanog razloga, ako nisu cijepljeni ili među preboljelima, odbijati i mogućnost besplatnog testiranja stvorit će nepotrebne probleme ponajprije sebi, ali i sustavu u kojem rade”, istaknuo je u priopćenju o obveznim potvrdama u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi ministar zdravstva Vili Beroš te pojasnio da će osobe koje na takav, neopravdan način izostanu s posla, gubiti naknadu za rad. “Ne vjerujem da će bilo tko bez valjanog razloga odbijati bilo koju od predloženih mjera, ali ako takvih i bude, tada će morati s poslodavcem rješavati isto u skladu sa zakonskim odredbama. Volio bih da toga ne bude ili bar u najmanjoj mjeri”, naglasio je ministar Vili Beroš.

REGULACIJA RADNO-PRAVNIM PROPISIMA
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je u srijedu kako se “ne bi zalijetao s tezom o otkazima u zdravstvu i socijalnoj skrbi za zaposlenike bez COVID potvrda” te poručio da će te slučajeve regulirati radno-pravni propisi. Istaknuo je da su odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite obvezujuće za poslodavce. “Sve ono što Nacionalni stožer donese poslodavci moraju poštovati, pa ako stožer propiše da je posjedovanje COVID potvrde nužno kako bi se pristupilo radnom mjestu, svi poslodavci, i u zdravstvenom sektoru i u sektoru sustava socijalne skrbi, morat će to provoditi”, rekao je Aladrović. Pritom je naglasio da će radno-pravni propisi koji vrijede u Hrvatskoj vrijediti i za sve poslodavce koji budu obuhvaćeni odlukom stožera.

Možda ste propustili...