Novosti
ZORAN MILANOVIĆ ODGOVARA KOMŠIĆU

"Ja sam predsjednik i Hrvatima u BiH"
Objavljeno 22. rujna, 2021.
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u New Yorku na Generalnoj skupštini UN-a da je on predsjednik i građana Bosne i Hercegovine hrvatske narodnosti, koji imaju i hrvatsko državljanstvo, što je izjava koju su problematizirali neki bosanskohercegovački mediji. Dio njih, poput Oslobođenja ili bosanskohercegovačkog N1, objavili su te riječi predsjednika Milanovića, no pritom su iz svojih izvješća izostavili dio izjave u kojoj on govori da Hrvati u BiH, baš kao i Hrvati u New Yorku, imaju hrvatsko državljanstvo, i pravo glasa na izborima, te da je "formalno-pravna činjenica da je on predsjednik i njima". Pritom naglasivši da je to uz "puno poštovanje zemalja" u kojima žive.

Uvod za tu izjavu bilo je novinarsko pitanje da komentira situaciju da je na Opću skupštinu UN-a došao Željko Komšić, predstavnik Hrvata u BiH te aktualni predsjedajući Predsjedništva te zemlje. "Komšić je ovamo došao kao jedan od članova Predsjedništva, ne znam uopće s kakvim mandatom i u čije ime govori, čak i da je predstavnik Hrvata jer funkcioniraju kao tri člana. Ja sam rekao da sam predsjednik Hrvatske, predsjednik hrvatskih građana, Hrvata, pa, na neki način, i onih Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini. U onoj mjeri u kojoj Ustav kaže da se brinemo i vodimo računa o statutu Hrvata izvan Hrvatske, ali uz poštovanje zemalja", rekao je Milanović.

Na pitanje kako može biti predsjednik Hrvata iz BiH kada je on predsjednik Hrvatske, kazao je da Hrvati u BiH i New Yorku imaju pravo glasa. "To sam često problematizirao i pokušavao svesti na razumnu razinu upravo zato da se susjedna država ne kompromitira jer se ulazi u njezin prostor. To nije bila politika koju sam provodio, ali to je danas politička i formalno-pravna činjenica", dodao je Milanović, koji se se nešto prije toga sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

- Ono što sam predsjedniku Erdoganu naglašavao cijelo vrijeme je da u Hrvatskoj nema baš nikoga tko će se razmetati pričama da će se BiH odcijepiti, što čujemo od nekih drugih dijelova Bosne i Hercegovine, i to nije pametno, nije potrebno - završio je Milanović. H
Možda ste propustili...