Regija
SLIJEPI TREBAJU NOVI MODEL OBRAZOVANJA

U Đakovu posljednji
slijepi telefonist u mirovinu
je otišao još 2012. godine
Objavljeno 23. rujna, 2021.
Rad na telefonskoj centrali je prošlost, traže se drukčiji načini zapošljavanja. U Đakovu samo jedna zaposlena slijepa osoba
ĐAKOVO - Đakovčanka, zaposlena u bankarskom sektoru gdje poslove obavlja uz pomagala u opremi radnog mjesta za slijepe, već duže vrijeme jedina je zaposlena slijepa osoba na đakovačkom području iz članstva Udruge slijepih Osječko-baranjske županije – Podružnice Đakovo.

Predsjednik Podružnice Đakovo ili, kako to vole reći njezini članovi, "slijepih Đakova i Đakovštine", posljednji je ovdašnji slijepi telefonist, koji je bio zaposlen na telefonskoj centrali, a s tog radnog mjesta u mirovinu je otišao još 2012.

Posljednji Mohikanac


– Bio sam "posljednji Mohikanac" u tome. Radio sam kao telefonist na telefonskoj centrali bivše Đakovštine, a koju je preuzelo Žito, pa sam u mirovinu, 2012., otišao kao zaposlenik Žita, koje je prema meni bilo krajnje fer i korektno – kaže Mario Plavšić. Za njegova radnog vijeka u Đakovu je, kaže, bilo 5-6 slijepih telefonista, zaposlenih na telefonskim centralama ustanova i sada već bivših tvrtki – uz njega u Đakovštini, tj. Žitu, slijepe osobe radile su na centralama Doma zdravlja, gradske službe, Trgoprometa, Gelija… Danas više nema ni tih tvrtki, ni zaposlenih slijepih telefonista, ali ni telefonskih centrala koje su doslovno pregažene najnovijim tehnološkim dostignućima i trendovima. Znak je to, kao i drugi pokazatelji u svijetu i na tržištu rada, da obrazovanje slijepih osoba treba promjene, reorganizaciju.

– Telefonija više nema perspektivu i potrebno je pronaći nove modele zapošljavanja. Prosječna obrazovna slika naših članova je SSS, no ima i visoko obrazovanih, imamo uspješnih studenata, jednu gimnazijalku, no tu je i određen broj naših nezaposlenih članova. S obzirom na nove trendove na tržištu rada i to kako bi se slijepa osoba najbrže i najlakše zaposlila, intencija je da se slijepi sada obrazuju za medicinske masere, računalne tehničare, programere, gdje se slijepi uz prateću opremu odlično snalaze. Stoga, u tom pravcu idu pregovori Hrvatskog saveza slijepih s nadležnim ministarstvima – obrazovanja, rada, socijalne politike. Zakonska regulativa tu nije još do kraja napravljena – kaže Plavšić.

20 godina renesanse


A Udruga slijepih OBŽ-a – Podružnica Đakovo ima iza sebe više od 70 godina rada, dok Hrvatski savez slijepih ove godine navršava sedam i pol desetljeća djelovanja i jedan je, kaže Plavšić, među vodećima u Europi.

– Naša udruga u Đakovu i Đakovštini okuplja oko 60 članova, uglavnom treće životne dobi i najveća smo podružnica u županiji – dodaje. Za sugrađane kaže kako imaju izvrstan pristup prema slijepim osobama i njihovu kretanju, a posebnu suradnju ističe sa ženskim Lions clubom Buga Đakovo, koji je upravo obilježio 20 godina rada, onog humanitarnog.

– Upravo toliko je, 20 godina, duga i suradnja naše udruge s lionsicama Buge, 20 godina renesanse u našoj aktivnosti. Predug bi bio popis svega što su nam “buge” priskrbile, od prvog kompjutora za slijepe nadalje – kaže Plavšić.



Suzana Župan
Zahvala LC-u Buga na 20 godina praćenja
- Osim materijalnih donacija, stavljam naglasak i na osjećaj sigurnosti kada znamo da mi slijepi, osobe s invaliditetom, imamo uza sebe nekoga poput “buga”, i to 365 dana u godini. To je materijalno nemjerljivo i na tome lionsicama neizmjerna hvala. Svoju suradnju potvrdili smo na svečanoj sjednici u povodu 20 godina LC-a Buga Đakovo, da otvaramo treću dekadu suradnje, s veseljem da ćemo i dalje biti suradnici. One su naši “vitezovi tame”, “vitezovi slijepih”, a što im je od 1917., od osnutka Lions pokreta, osnovno poslanje – kaže Plavšić.

Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike