Sport
POPRAVLJA SE RASPOLOŽENJE U GRADSKOM VRTU

Bjelica: Pero je često za nas poput dobitka na lotu
Objavljeno 22. rujna, 2021.
Osijek je, unatoč problemima koje je imao prvu četvrtinu sezone, u vrhu tablice

Prvu četvrtinu prvenstva nogometaši Osijeka zaključili su na diobi prvog mjesta. Istina, to nije do kraja objektivna slika, jer glavni konkurenti imaju dvije (Dinamo), ili jednu (Hajduk i Rijeka) utakmicu manje, ali bijelo-plavi se, unatoč problemima s kojima su se susretali u prvih devet kola, drže u vrhu tablice.



Osvojili su 17 od 36 mogućih bodova, što je ispod standarda koji su imali otkako je na njihovu klupu došao Nenad Bjelica, no to je samo dokaz koliko je ćudljiva hrvatska nogometna liga. Osijek ne djeluje tako čvrsto i moćno kao prošle sezone. Obrana nije tako neprobojna, jer primili su bijelo-plavi devet pogodaka, a po tome imaju treću obranu lige. No, pravi problem krije se u napadu, jer Osječani su zabili 12 pogodaka, po čemu su tek šesti napad lige, pa je posve jasno na čemu će Bjelica trebati poraditi u nastavku prvoga dijela sezone.

Dosta grča


Visoke ambicije s kojima je Osijek ušao u sezonu s vremena na vrijeme znale su sputati momčad na terenu. Bilo je dosta grča, igra je rijetko bila tečna, a Bjelica je mnogo toga pokušavao mijenjajući igrače i sustav igre. Na koncu bi uvijek najbolje ispalo onda kada Osijek više nije imao što izgubiti, a najbolji primjer bila je utakmica protiv Gorice u kojoj je u samo 20-ak minuta uspio zabiti četvrtinu svih pogodaka koje je dao u prvih devet kola. Zalaganje i angažman nikada nisu bili sporni kod bijelo-plavih, problemi su najčešće bili tehničke prirode, a to je vjerojatno izlazilo iz pritiska pod kojim su bili. Posebice u zadnje vrijeme kada su zaredala tri susreta bez pobjede. U ludoj završnici susreta s Goricom taj post je prekinut, a Bjelica se nada kako će ta pobjeda biti okidač za izazove koji slijede u nastavku prvenstva.

- Takve utakmice koje se pobjeđuju u zadnjim minutama daju momčadi krila i samopouzdanje. Protiv Lokomotive napravili smo prvi korak, no način na koji smo pobijedili Goricu još je važniji. Još uvijek tražimo dobitnu kombinaciju kada je igra u pitanju, a vjerujem kako ćemo u nadolazećim utakmicama biti bolji i efikasniji - kaže trener bijelo-plavih.

S dva napadača?


Unatoč problemima kojih je Bjelica i sam svjestan, rezultatski Osijek nije previše podbacio. Kiksevi su bili remi protiv Slaven Belupa u Gradskom vrtu i poraz od Istre 1961 u Puli, dok je poraz protiv Dinama nešto što se uvijek može dogoditi. U toj utakmici veći je problem bio u načinu na koji je Osijek igrao.

S obzirom na sve viđeno postavlja se pitanje treba li Bjelica početi razmišljati o igri s dva napadača. U formaciji 4-3-3 krilni igrači u ofenzivi nisu mu donijeli ono što je zamišljao, pa ne bi bilo iznenađenje ako bi se odlučio na neku od varijanti sustava 4-4-2. Lakše bi u tom sustavu bilo Ramonu Mierezu koji je u određenoj realizatorskoj krizi, ali Argentinca se jednostavno treba istrpjeti, pa mu možda i pomoći na način da mu se dodijeli partner u napadu. Protiv Gorice još jednom se pokazalo koliko je i Bočkaj važan za momčad. S njim u igri prekidi, koji su jedno od najjačih napadačkih oružja bijelo-plavih, dobivaju bolju dimenziju.

- Znamo što imamo u Peri, znamo kakvu ima lijevu nogu. Doduše, nije idealan lijevi bek, ali u susretima u kojima trebaš mnogo ubačaja, on je za nas poput dobitka na lotu. Drago mi je što se nameće Daku, on odlično radi na treninzima, a sada je počeo i zabijati. Došao je bez nekih velikih očekivanja, nametnuo se kroz rad i u njemu, pa uz Topčagića i Miereza sad imamo stvarno tri kvalitetna napadača - smatra Bjelica.

Znače li te riječi kako Bjelica doista razmišlja o opciji s dva napadača vidjet ćemo ubrzo, no s dvije “špice” bočni ubačaji, koji su forte Osijekove igre, mogli bi biti rješenje problema s realizacijom.



Dalibor Keler
rezultat
NAKON 9. KOLA OSIJEK JE NA DIOBI PRVOG MJESTA

Možda ste propustili...

PRVA ŽNL OSJEČKO BARANJSKA

Šestica u Osijeku i Donjoj Motičini

OTVORENO PRVENSTO HRVATSKE ZA PARAATLETIČARE

Županović bio drugi, ali nije posve zadovoljan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana