Regija
PRIGRADSKI BUDROVCI DEMOGRAFSKI SE OPORAVLJAJU, ZAUSTAVLJA SE ISELJAVANJE

U pomlađenoj je ulici Buljuk danas više djece nego kuća
Objavljeno 22. rujna, 2021.
ĐAKOVO/BUDROVCI



Na vrhuncu iseljavanja iz đakovačkog prigradskog naselja Budrovaca u Njemačku i Austriju u potrazi za poslom u pet godina iselilo se čak 17 obitelji s 29-ero djece, što je bio značajan udar na demografsku sliku ovoga sela s 1260 stanovnika prema popisu iz 2011.



No demografsko stanje prigradskih Budrovaca mijenja se nabolje, trend iseljavanja zaustavlja se - u svoje selo vratila se mlada obitelj s troje djece, a koja se bila odselila u Njemačku. Nadalje, u ulicu mjesno zvanu Buljuk, a koja je službeno Stjepana Radića, slijedi povratak obitelji iz Švicarske s jednim djetetom. Još neke obitelji također najavljuju povratak.

- U posljednje vrijeme nije se odselila ni jedna obitelj. Imamo informacije da se nagodinu vraćaju još neke obitelji iz inozemstva - kaže predsjednik VMO-a Đuro Sito. Upravo je Buljuk, ističe, doživio smjenu generacija, pomlađivanje, pa je iz nekadašnje staračke postao ulica gdje stambeni problem rješavaju mlade obitelji.

- Sve kuće u Buljuku što su bile za prodaju ili za "numeru" kupile su mlade obitelji, pa je Buljuk postao budrovački raj za mlade obitelji. Jer, mirno je, nema velikog prometa, Grad Đakovo u travnju je, nakon provedenih aglomeracijskih radova, u Buljuku asfaltirao cestu, sada ulica dobiva javnu rasvjetu, slijedi i gradnja nogostupa. U toj je ulici, dijelu Radićeve, 20 kuća, od kojih se živi u njih 15, a djece je 17-ero, s tim da se očekuju i daljnje prinove. Zbog tolikog broja djece u toj nevelikoj ulici, na čijem je kraju gradsko zemljište, selo je, kao i njezini mještani, voljno urediti dječje igralište, da djeca ne moraju drugdje u selo gdje je Grad već postavio dva igrališta - kaže Sito. Dječji smijeh ne nedostaje ni u Ulici Pavleka Miškine, a u ovoj školskoj godini Budrovci imaju čak 17 prvašića, što je za ruralnu sredinu odlična brojka kada se zna da neke općine Đakovštine u svih svojih deset sela nemaju ni jednog polaznika prvog razreda. Tako OŠ Budrovci, zajedno s područnim objektom u susjednim Đurđancima, u 2021./2022. broji 134 učenika.

- Selo je počelo drukčije disati, sve je više djece i za daljnji, još jači demografski oporavak, ideja je da se u Budrovcima sagradi vrtić jer sada roditelji djecu voze u Đakovo, Piškorevce. Idejno je napravljeno 18 parcela u centru sela, u blizini škole, crkve, doma, dvorane... Idejni projekt riješio je Grad. Naša je ideja da se dvije "numere" ostave za vrtić. Jer, sadržaj je to koji bi znatno poboljšao kvalitetu života u selu i dao ozbiljan razlog više za ostanak ovdje.

Obitelj s troje djece koja se vratila u Budrovce nakon više godina života i rada u Njemačkoj kaže kako nije upitan novac, nego je prevagnula kvaliteta života. Neki kažu i "koliko smo vani zaradili, toliko smo tamo i ostavili", kaže Sito o iskustvima povratnika izvana i usporedbi sa životom u svome selu, koje je, zahvaljujući aglomeraciji, dobilo i sustav odvodnje.


Suzana Župan
Đuro Sito

predsjednik VMO-a Budrovci

U posljednjih pet godina u Njemačku, Austriju odselilo se 17 obitelji s 29-ero djece, no sada se taj trend zaustavlja, polako se vraćaju. Ove godine selo ima 17 prvašića, OŠ ima 134 učenika

S novim župnikom
Predsjednik VMO-a Sito najavljuje sastanak s Ivanom Lovrićem, novim župnikom Župe preobraženja Isusova u Piškorevcima, a čija su filijala i Budrovci. "U ime VMO-a i drugih u selu želimo novog župnika upoznati s prilikama u mjestu, potrebama i dr., a, između ostaloga, predstaviti mu i Advent u Budrovcima. Želja nam je da i župnik, u okviru svog djelovanja, bude animator raznih sadržaja za mještane", kaže Sito.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad