Mozaik
PRVO PLINARSKO DRUŠTVO

Humanitarni projekt za djecu žrtve potresa
Objavljeno 22. rujna, 2021.
Na hvalevrijedan je način jedna od najvećih hrvatskih energetskih kompanija ušla u godinu obljetnice, proslavljenu u središtu Petrinje

Nakon niza humanitarnih projekata koje je Prvo plinarsko društvo (PPD) u povodu svog 20. rođendana pokrenulo u svibnju ove godine, šlag na tortu bio je velika rođendanska proslava u Petrinji u subotu, 18. rujna, kada je uz bogat zabavni program predstavljen i humanitarni projekt za pomoć najugroženijoj skupini na području zahvaćenom potresom - djeci.



Slavljenička atmosfera


Tako je PPD u suradnji sa Zakladom Novo sutra za 53 osnovnoškolske i srednjoškolske djece s područja djelovanja triju centara za socijalnu skrb - Sisak, Petrinja i Glina, te za štićenike Dječjeg doma Vrbina iz Siska omogućila pomoć u školovanju, razvoju i odrastanju dok god se dijete redovito školuje, besplatni odlazak na ljetovanje svake godine i polaganje vozačkog ispita. Također, učenici osnovnih škola bit će opskrbljeni informatičkom opremom, a za učenike srednjih škola osigurana je mjesečna stipendija za cijelu godinu. Na taj je hvalevrijedan način jedna od najvećih hrvatskih energetskih kompanija ušla u godinu u kojoj slavi obljetnicu, a koju je finalno proslavila u središtu Petrinje, gdje je bila i Glasova ekipa.

U centru grada, na Strossmayerovu šetalištu, vladala je prava slavljenička atmosfera, u kojoj su najviše uživala djeca i obitelji, ali i starije generacije. Sjajan edukativni i zabavni program počeo je u 11 sati, koji je vodio poznati voditeljski dvojac Doris Pinčić i Luka Bulić, kineziolog i poznati hrvatski trener Mario Mlinarić za djecu je pripremio pravi sportski izazov, a druženje u zelenoj oazi parka zaokružio je glazbeni nastup ljubimice publike Mije Dimšić.

Osim toga, oko fontane samog parka postavljena je velika izložba na kojoj je javnost mogla vidjeti radove svih učenika koji su se prijavili na natječaj "Štedi, štedi jer energija puno vrijedi". Zadatak natječaja koji je PPD osmislio u suradnji s ekološkom udrugom Lijepa Naša bio je zanimljivim i duhovitim porukama, slikom i crtežom ilustrirati savjete o energetskoj učinkovitosti, a prihvatilo ga je čak 65 osnovnih i srednjih škola. Prigodnim riječima u ime ENNA grupe i njezine najpoznatije tvrtke PPD okupljenima se obratio predsjednik Uprave Pavao Vujnovac.

- U ovih 20 godina doživjeli smo velike transformacije, uspone i padove, no snagu smo uvijek crpili iz pozitivnog načina razmišljanja i vrijednosti koje njegujemo i u našoj grupi, a to je da smo zajedno jači. Zato smo i željeli naših 20 godina obilježiti s vama, pružiti vam ruku u ovim teškim vremenima i pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ono što nam je uvijek bilo najvažnije, ono bez čega ne bismo uspjeli biti jedna od najvećih hrvatskih tvrtki, uvijek su, i samo - ljudi. Naša snaga ne počiva u materijalnim stvarima, nego u našem duhu, našem zajedništvu. Djeca i mladi stup su našeg društva, a na svima nama je odgovornost da im osiguramo prilike da rastu, razvijaju se i stječu znanja potrebna kako bismo svi išli dalje. I zato smo s našim prijateljima iz centara za socijalnu skrb s ovog područja i Dječjeg doma Vrbina preuzeli skrb o djeci kojoj je bitno pokazati da nisu sama, da je nećemo ostaviti i da žive u svijetu u kojem postoje prilike, postoji nada za bolje sutra, a to je poruka koju želimo prenijeti danas i vama. Zgrade će se obnoviti, život će krenuti dalje, no ono što želimo da zapamtite od nas, od ovog našeg druženja danas jest da uvijek gledamo oko sebe, budemo otvoreni i pomognemo onime što imamo. Ponosan sam na svoje PPD-ovce, ali i na sve vas i na Petrinju što nam svima pokazujete da snagu ljudskoga duha ne mogu slomiti ni najteže nepogode. Bar na trenutak danas poklonimo jedni drugima osmijeh, kao zalog za bolje i sretnije, zajedničko sutra - poručio je Vujnovac.

Ljetovanje na Pagu


Alenka Ljubešić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Sisak, naglasila je da je projekt stipendiranja iznimno važan za svu djecu jer osim novih doživljaja i iskustava djeca stječu i nova prijateljstva, a takve su aktivnosti u projektu poseban oblik podrške u prevladavanju traumatskih posljedica nedavnog potresa.

- Ovaj sveobuhvatni projekt omogućava djeci iz sustava socijalne skrbi jednake mogućnosti i njihovo osamostaljivanje te je iznimna čast sudjelovati u njemu - rekla je ravnateljica Ljubešić za Glas Slavonije.

Saša Petrić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Glina, objasnio je kako, slušajući ideju PPD-a da pomognu određenoj djeci osnovnoškolske i srednjoškolske dobi s područja pogođenih prošlogodišnjim potresom, nije mogao vjerovati što će se sve omogućiti djeci.

- Posebno je emotivan bio trenutak roditeljskog sastanka u Glini, kada su roditelji djece čuli prezentaciju PPD-a. Šok, nevjerica, potpuni muk u sali praćen osmijesima roditelja ostat će nam svima u pamćenju - rekao je Petrić.

Od 53 djece 29 ih je ove godine, od 15. do 22. kolovoza, bilo na ljetovanju na otoku Pagu, u kampu Straško, gdje im je osigurana škola plivanja, skakanja, jedrenja, surfanja, penjanja po stijenama, ronjenja s bocama, skijanja na vodi, vožnja kajacima i supovima, vožnja na bananama te brojne druge vodene atrakcije i grupni kopneni sportovi.



Ivan Alilović
PPD - 20. OBLJETNICA
Prvo plinarsko društvo (PPD) privatna je hrvatska tvrtka iz Vukovara koja se već 20 godina bavi trgovinom, uvozom, prodajom i opskrbom prirodnim plinom, u stopostotnom vlasništvu tvrtke Energia naturalis (ENNA), koja posljednjih godina intenzivno radi na diversifikaciji svoga poslovanja. PPD posluje na europskim tržištima prirodnog plina zahvaljujući profesionalnom i iskusnom timu u Hrvatskoj, Švicarskoj i Mađarskoj. (www.goodcompany.hr, www.ppd.hr, www.enna.hr)

Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike